Rychle / jednoduše / zdravě

Bagetky po provensálsku - inspirováno italskou bruschettou

Spojení chuti rajčat, rukoly, česneku a provensálského koření vás nadchne.
Bagetky po provensálsku

Spojení chuti rajčat, rukoly, česneku a provensálského koření vás nadchne.

Bagetky po provensálsku, jak jsem si je nazvala, jsou prostě výborné a mnoha strávníky prověřené :)

Budete potřebovat

  • Malé bagetky (bílé nebo tmavé)
  • Rajčata (na jemno nakrájené)
  • Rukolu (nakrájenou)
  • Česnek
  • Olivový olej
  • Provensálské koření
  • Sůl a pepř

Postup

  1. Bagetky rozřízněte napůl a nasucho opečte (v troubě, v topinkovači, na pánvi).
  2. Opečené bagetky potřete směsí olivového oleje a provensálského koření.
  3. Na každou bagetku dejte směs z na jemno pokrájených rajčat, rukoly a podrceného česneku, kterou jste dle chuti osolili a opepřili.

Nejlepší jsou teplé a křupavé, takže je dobré je rovnou sníst. Když jsem tyto bagetky připravovala pro více lidí, tak se mi zatím nikdy nestalo, že by někde zůstaly ležet a já byla s výrobou v předstihu. Jsou tak dobré, že mizí závratnou rychlostí :)

Něco málo o bruschettě, kterou jsem se inspirovala

Bruschetta je základní italský teplý předkrm. V originální verzi se jedná pouze o opečený bílý chléb potřený česnekem a olivovým olejem, lehce osolený, případně opepřený. Pak jsou různé verze s rajčaty, s houbami apod. Tento recept bych si nedovolila nazvat bruschettou, protože to klasická bruchetta opravdu není. Dokáže mě vytočit, co vše někde v „restauracích“ vydávají za bruschettu. Třeba neidentifikovatelnou chuťově nezajímavou směs na opečeném nasládlém „tousťáku“ :) To je takový problém v dnešní době sehnat dobrý bílý chléb? Není. Když je běžné v restauraci používat kupovaný dressing, tak proč neudělat bruschettu z baleného toustového chleba...To si ji raději udělejte doma :)

Dobrou chuť!

Autor: Kamila Metzová

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Bagetky po provensálsku

Směs by měla být nakrájená více na jemno, než je na obrázku. Pak na bagetce lépe drží. Tak nebo tak, stejně vám to bude trochu odpadávat na talíř a to k tomu patří :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Pavlína
Děkuji za recept, celá rodina měla boule za ušima :-)
Jarka N.
Bylo to moc dobré, to provensálské koření se k těm rajčatům fakt hodí...
Doris
Výborná snídaně, svačina i večeře. Zkusila jsem směs koření dovezené z Itálie (určené na bruschettu), ale nevšimla jsem si, že ve směsi jsou rozemleté chili papričky :-). Opravdu lépe vychutnáte s provensálským kořením :-)). Recepty se mi moc líbí, bezvadný nápad!
Martina
Před x lety jsem byla ve Francii a dovezla jsem si sáček provensálského koření jako suvenýr... Zkoušela jsem ho dělat na mase, jako Provensálské kuře, zkoušela jsem ho dávat na pizzu a další... Zkusila jsem spousty receptů, ale nepřišla jsem mu na chuť. Nechutnalo mi. Toto je první recept, kde jsem si ho s chutí dala... Má opravdu výraznou chuť, ale na těchto bagetkách mi moc chutnalo :-)
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Martino, musím plně souhlasit :-) Já to provensálské také extra nemusím, ale na těchto bagetkách je neodolatelné :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?