Rychle / jednoduše / zdravě

Mrkvový perkelt

Mrkev dušená se sojovou omáčkou a doplněná třeba sýrem poslouží jako samotné jídlo nebo jako netradiční, výborně ochucená příloha.
Mrkvový perkelt

Tato úprava mrkve je skvělý tip, jak do sebe dostat porci zeleniny, která není „jalová“, ale má šmrnc. Pokud mrkev úplně nevyhledáváte, přesto byste ji chtěli do jídelníčku občas zařadit, rozhodně zkuste tento recept. Sojová omáčka zbaví mrkev typické nasládlé chuti a všechny ingredience zde skvěle hrají dohromady.

Budete potřebovat

(2 porce)

  • ½ kg mrkve
  • 1 velkou cibuli
  • olej
  • kvalitní sojovou omáčku (bez přídatných látek)
  • cca 2 dcl vody
  • Na dochucení – sůl, pepř, mleté nové koření, drcený kmín, popř. bylinky dle chuti (s tou solí ale opatrně, sojová omáčka jí obsahuje více než dost)

Postup

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky, mrkev očistěte a nakrájejte na tenká kolečka (ručně nebo pomůže robot)
  2. Na pánvi rozehřejte kvalitní olej (olivový, řepkový), na kterém nechte zesklovaťet cibuli.
  3. Přidejte mrkev a chvíli společně restujte.
  4. Ochuťte kořením, zalijte sojovou omáčkou (několik polévkových lžic dle chuti a množství mrkve), chvíli míchejte a podlijte vodou.
  5. Duste, dokud mrkev nebude měkká na skus. Bude stačit 10 – 15 min podle trloušťky nakrájených koleček mrkve. Mrkev má být změklá, ale rozhodně ne blátivá.

Jakou sojovou omáčku?

Sojovou omáčku použijte samozřejmě nějakou kvalitní, abyste měli představu, jaký rozdíl v sojových omáčkách může na našem trhu být, uvádím dva příklady.

Sojová omáčka 1 – Složení: pitná voda, sójové boby, pšenice, jedlá sůl

Sojová omáčka 2 – Složení: pitná voda, jedlá sůl, cukr, bílé víno, E621 L-glutaman sodný, ocet kvasný lihový, sójový bílkovinný hydrolizát, směs koření, E150 Karamel ( d ), švestková povidla, rajský protlak, aroma ( česnekové, houbové, masové ), E415 Xanthan

To by v Číně a Japonsku koukali, z čeho se dá vyrobit sojová omáčka :-)

Pokud recept vyzkoušíte, dejte vědět, zda vám chutnal a jaké koření jste použili :-)

Kamila

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Dušená mrkev jako perkelt

Mrkvový perkelt ve svém základu. V této fázi ho můžete posypat oblíbeným sýrem, nakrájeným uvařeným vejcem, popř. uzeným tofu.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

erasser
Rozehřátej olivovej olej je jedovatej.... Jinak díky za skvělej tip :)
kamila (www.varilamysicka.cz)
Dle seriozních dostupných informací lze kvalitní olivový olej používat na tepelnou úpravu. Napište klidne více informací, na základě čeho se takto soudí. JInak je samozřejmá věc, že nevhodné oleje neurčené k tepelné úpravě se přepalují a vznikaji mimo jiné karcinogenní látky, S tuky obecně to není jednoduché :-)
loolee
vynikajici. pouzila jsem jen drceny kmin, sojovku od alnatury a podlila asi 3x trochou vody. k tomu br.kase. mnam
Edit
Dnes jsem poprvé vyzkoušela. Použila jsem jen sůl, pepř a kmín (neměla jsem drcený, tak jsem dala celý), navrch jsem nastrouhala vajíčko a výsledek supr! Překvapilo to i mého manžela :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?