Recept

Mrkvový perkelt

Mrkev dušená se sojovou omáčkou a doplněná třeba sýrem poslouží jako samotné jídlo nebo jako netradiční, výborně ochucená příloha.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tato úprava mrkve je skvělý tip, jak do sebe dostat porci zeleniny, která není „jalová“, ale má šmrnc. Pokud mrkev úplně nevyhledáváte, přesto byste ji chtěli do jídelníčku občas zařadit, rozhodně zkuste tento recept. Sojová omáčka zbaví mrkev typické nasládlé chuti a všechny ingredience zde skvěle hrají dohromady.

Budete potřebovat

(2 porce)

  • ½ kg mrkve
  • 1 velkou cibuli
  • olej
  • kvalitní sojovou omáčku (bez přídatných látek)
  • cca 2 dcl vody
  • Na dochucení – sůl, pepř, mleté nové koření, drcený kmín, popř. bylinky dle chuti (s tou solí ale opatrně, sojová omáčka jí obsahuje více než dost)

Postup

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky, mrkev očistěte a nakrájejte na tenká kolečka (ručně nebo pomůže robot)
  2. Na pánvi rozehřejte kvalitní olej (olivový, řepkový), na kterém nechte zesklovaťet cibuli.
  3. Přidejte mrkev a chvíli společně restujte.
  4. Ochuťte kořením, zalijte sojovou omáčkou (několik polévkových lžic dle chuti a množství mrkve), chvíli míchejte a podlijte vodou.
  5. Duste, dokud mrkev nebude měkká na skus. Bude stačit 10 – 15 min podle trloušťky nakrájených koleček mrkve. Mrkev má být změklá, ale rozhodně ne blátivá.

Jakou sojovou omáčku?

Sojovou omáčku použijte samozřejmě nějakou kvalitní, abyste měli představu, jaký rozdíl v sojových omáčkách může na našem trhu být, uvádím dva příklady.

Sojová omáčka 1 – Složení: pitná voda, sójové boby, pšenice, jedlá sůl

Sojová omáčka 2 – Složení: pitná voda, jedlá sůl, cukr, bílé víno, E621 L-glutaman sodný, ocet kvasný lihový, sójový bílkovinný hydrolizát, směs koření, E150 Karamel ( d ), švestková povidla, rajský protlak, aroma ( česnekové, houbové, masové ), E415 Xanthan

To by v Číně a Japonsku koukali, z čeho se dá vyrobit sojová omáčka 🙂

Pokud recept vyzkoušíte, dejte vědět, zda vám chutnal a jaké koření jste použili 🙂

Kamila

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...