Rychle / jednoduše / zdravě

Výborné tyčinky z tvarohového těsta

Vděčné těsto, ze kterého můžete vykrajovat nejen tyčinky různých velikostí, ale také tvary. Jaké je chcete mít, to už záleží na Vás. S celozrnnou moukou? Cizrnovou? Posypané sýrem nebo kmínem nebo konopnými semínky? Všechno je možné :)
Tyčinky z tvarohoveho testa

Tyto tyčinky dělám několikrát do roka. Zde je jejich základní varianta, recepturu ale často měním zkouším různé varianty podle toho, pro jakou příležitost je dělám. Místo tvarohu lze použít i sýr ricotta nebo čerstvý smetanový sýr. Na Silvestra je zase ještě vylepšuji o sýr grana padano.

Budete potřebovat

Množství na 1 plech

  • 150 g jemně mleté mouky (můžete dát polovinu celozrnné)
  • 150 g tvarohu
  • 150 g másla
  • Vejce na potření
  • Semínka, kmín, papriku, sýr, oříšky na posypání

Postup

  1. Z mouky, měkkého másla a tvarohu vypracujte hladké těsto.
  2. Dejte ho odležet do lednice, aby se dalo dobře vyválet na plát silný asi 0,5cm.
  3. Těsto přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pomocí rádýlka rozkrájejte na tyčinky. Já dělám raději kratší a širší.
  4. Potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte kmínem,lněnými, sezamovými, konopnými nebo slunečnicovými semínky.
  5. Pečte na 180 stupňů do zlatova. Záleží na tloušťce těsta, já jsem pekla 20 minut.

Hodí se jako součást pohoštění, kdy se mohou jen tak zobat, nebo namáčet třeba do ŠUNKOVÉ PĚNY, ale i do krabičky někam na cestu spolu s nakrájenou zeleninou.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Veronikah
Dal by se použít vaničkový tvaroh, nebo je lepší "kostka"?
Kamila (varilamysicka)
Veroniko, ono ani nepůjde tolik o typ tvarohu, jako o výslednou konzistenci těsta. Aby se dalo rozválet a nebylo moc měkké. Klasická kostka tvarohu to jistí, vaničkový tvaroh bych také zvolila spíše ten, co je pevnější a ne tolik krémový a řídký. Některé jsou. Zkusila jsem i vaničku, trochu více zaprášila moukou a bylo to v pořádku.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?