Rychle / jednoduše / zdravě

Batáty z pánve jako rychlá příloha

Plátky batátů opečené na pánvi na přepuštěném másle. Během pár minut máte připravenou zajímavou přílohu bohatou na betakaroten.
Co s batáty

Batáty "jako přílohu" známe nejčastěji v podobě batátové kaše, šťouchaných batátů nebo batátů pečených v troubě. Při jejich krájení se může zdát, že jsou příliš tvrdé a jejich úprava bude trvat déle než u brambor. Opak je pravdou. Batáty jsou většinou rychleji hotové a není dobré je přepéct, protože pak až zbytečně změknou.

Když potřebuji expres přílohu, zvykla jsem si připravit batáty jednoduše na pánvi. Takto upravené mají úplně jinou konzistenci i chuť. Skvělá a rychlá příloha plná vlákniny.🙂

Při této úpravě batátů je kvalitní nepřilnavá pánev nezbytností.

Potřebujete

  • Batáty
  • Přepuštěné máslo (nebo jiný preferovaný tuk)
  • Sůl, drcený kmín, pepř

 Postup

  1. Batáty oškrábu a nakrájím je na drobné plátky. Když je batát velký, tak ho překrojím podélně a pak teprve na plátky. Použila jsem takový ruční krouhač, který ušetří hodně času.👍
  2. Do nepřilnavé pánve dám rozpustit přiměřené množství másla Ghí a přidám plátky batátů. Osolím, posypu na hrubo drceným kmínem a postupně opékám. Občas plátky naberu a otočím. Batáty jsou měkké rychleji, než se může zdát. Pár minut opékání stačí. Samozřejmě doba se řídí celkovým množstvím.

☝️Máte větší zásobu batátů? Zkuste tyto šťouchané batáty s pečenými kapustičkami. Dohromady výborné! 🙂

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.


Batáty jako příloha
Batáty z pánve lze udělat dvěma způsoby. Buď je nakrájet na malé kostičky nebo na slabé plátky. Já preferuji plátky.🙂
 
Batáty úprava
Batáty si jako přílohu ráda dávám třeba k rybě s fazolkami nebo ke grilovanému sýru Halloumi.🙂
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?