Rychle / jednoduše / zdravě

Hummus - zdravá pomazánka z cizrny a sezamové pasty

Už nevíte, co dát či namazat na pečivo? Sýry, šunka, klasické pomazánky, pořád to samé. Zkuste něco netradičního, avšak velice zdravého!
hummus

Už nevíte, co dát či namazat na pečivo? Sýry, šunka, klasické pomazánky, pořád to samé. Zkuste něco netradičního, avšak velice zdravého! Poslední dobou jsem si oblíbila hummus, který podávám jako pomazánku s celozrnným pečivem a zeleninou. Jedná se o hladkou hmotu z cizrny a pasty ze sezamových semínek známou pod pojmem „tahiny“.

Na základní hummus budete potřebovat

  • 200 g cizrny
  • 2 lžičky sody (není nutné)
  • 1 lžíce pasty tahini (tachini) – velice zdravé pasty ze sezamových semínek
  • šťávu z jednoho citronu, olivový olej, petrželku, lžičku soli
  • V mnoha receptech se také objevuje česnek (mně chutná bez česneku)

Postup

  1. Cizrnu přes noc namočte.
  2. Vodu vylijte, znovu zalijte vodou, přidejte 2 lžičky sody, která urychlí změknutí (není nutné) a zvolna vařte do měkka asi hodinu a půl až dvě. Vařte ji prostě tak dlouho, až změkne jak máslo. V polovině varu přidejte sůl.
  3. Získaný vývar slijte do hrnku.
  4. Uvařenou a vychladlou cizrnu rozmixujte do hladka. Musí se mixovat dlouho, abyste dosáhli opravdu jemné konzistence (alespoň 5 minut).
  5. V průběhu mixování přilijte trochu vývaru. Dle originální arabské receptury se však má přilévat opravdu ledová voda, aby hummus zůstal pěkně tuhý, ale zároveň krémový.
  6. Přidejte 1 lžíci sezamové pasty a šťávu z citronu. Znovu chvíli mixujte.
  7. Výsledné dochucení a doladění je na vás.

Pokud hummus připravíte jako pomazánku, tak je jasné, že bude tužší, aby dobře držel na pečivu. Pokud ho chcete vyzkoušet jako DIP, udělejte ho o něco řidší.

Kam hummus zařadit?

Hummus – nebo také hommos, Chumus, hommus. Základ arabské kuchyně, něco, co u nich nemůže na stole nikdy chybět. "Chumus" platí za národní jídlo Izraele, je velmi oblíbený v Libanonu i na Balkáně. U nás hummus zdomácněl jako pomazánka, na „východě“ se podává buď jako samostatné jídlo se salátem a pita chlebem, často jako předkrm, či dip k rozličným pokrmům z masa a zeleniny.

TIP

Když si nejste jisti, zda vám bude chutnat, můžete si ho poprvé vyzkoušet z konzervované cizrny. Seženete ji ve větších supermarketech nebo zdravých výživách.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Cizrna
Cizrna po namočení
 
Tradiční podávání hummusu
Tradiční servírování hummusu. Toto foto jsem si vypůjčila ze stránek tradiční libanonské restaurace. Ve světe naleznete specializované restaurace, které podávají pouze hummus v rozličných úpravách.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

vendy
Mám hummus moc ráda, ale nikdy jsem se neodhodlala k jeho výrobě. Do včerejška. Je výborný. Přesně podle tohoto receptu je nejlepší. Není třeba přidávat nic víc na dochucení. Tahini pasta mě také nadchla, i ta je výborná.
kamila (www.varilamysicka.cz)
To je super, vendy, že chutnalo :-) Tahini pasta je dobrá a zdravá, v našich šířkách ale asi nemáme dost nápadů, jak ji pořádně využít. Doma už zas žádnou nemám, budu muset sehnat ;-)
verča
Manžel mi tahini pořád ujídá jen tak samotnou :-)
Monika
Recept je jednoduše popsaný, za což díky. Akorát se z něj vytratil olivový olej uvedený v seznamu surovin. A nejsem si jista, zda množství cizrny je v suchém či uvařeném stavu. Není to úplně důležité, ale orientační množství surovin se vždycky hodí. Díky za prima web ;-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?