Rychle / jednoduše / zdravě

Krémové rizoto se sušenými hříbky

Kulatozrnná rýže je jako stvořená pro rizota v italském stylu. Rýže pevná na skus, zároveň šťavnatá a krémová. K dokonalému výsledku jí stačí málo. Třeba jen hříbky nebo parmazán.
Rychlá večeře

Hned na úvod to pro jistotu vyjasním. Kdyby někdo namítal, proč jsem do základu receptu, jak se to často dělá, nepoužila bílé víno... Já se nebudu s rýží dělit o víno ... :)

Na 4 porce potřebujete:

  • cca 300 g rýže na rizoto (např. Carnaroli nebo Arborio, můžete i celozrnnou kulatozrnnou)
  • 50 g sušených předem namočených hříbků
  • asi 1 litr horkého vývaru (přidala jsem do něj ještě sušenou petržel)
  • Olivový olej
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • Strouhaný parmazán a máslo na závěr

 Postup

  1. Na olivovém oleji si orestuji na malé kousky nakrájenou cibuli. Pak přidám na drobno pokrájený česnek a krátce zarestuji.
  2. Vsypu předem namočenou rýži (použila jsem celozrnnou kulatozrnnou), pak houby a zaliji částí vývaru tak, aby rýže byla ponořená.
  3. Jakmile se vývar odpaří, přiliju vždy další naběračku a tak stále dokola, dokud není rýže uvařená. U klasické bílé rýže na rizoto to trvá cca 20 minut, u celozrnné rýže to může být až 40 minut.
  4. Pánev odstavím a do rýže nechám rozpustit kousek másla a pár lžic nastrouhaného sýru typu parmazán. Vše už jen lehce promíchám a ihned servíruji.

V některých receptech se do pánve sype rovnou suchá rýže, já dávám přednost variantě, kdy se rýže propláchne. Celozrnnou rýži dokonce předem na několik hodin namáčím.

Je to typ receptu, kdy je třeba pánev či hrnec každých pár minut obstarat, obecně se ale jedná o velmi snadné a jednoduché jídlo, které se povede každému! :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Rizoto s houbami recept
Kulatozrnná rýže natural, namočené sušené hříbky, vývar s petrželkou, cibule, česnek tvoří základ receptu.
 
Rýže recept
Na olivovém oleji orestuji na jemno nakrájenou cibuli, ke konci přidám na drobno pokrájený česnek, přidám předem namočenou rýži, namočené sušené hříbky a zaliju částí připraveného vývaru.
 
Krémové rizoto
Rizoto v průběhu vaření. Když se všechen vývar takto vsákne, přiliju další naběračku.
 
Recept houby
A je hotovo. Rýže není nikdy rozvařená. Naopak je al dente, tedy uvařená na skus. Ke konci je dobré do pánve přidat kousek másla, případně strouhnout trochu parmazánu a už nevařit. Každé zrnko je pak obaleno lahodnou krémovou omáčkou.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?