Rychle / jednoduše / zdravě

Zdravější bramborák z trouby

Máte rádi bramboráky, ale smažení a přepálený olej není váš šálek kávy? Toto je recept pro vás ...
Zdravější bramborák

Bramboráky mám ráda, ale vadí mi jejich příprava na pánvi. Tuna přepáleného oleje a vypotřebovaná role kuchyňských utěrek, které celé padnou při odsávání oleje z bramboráku. Když zkusíte bramborák na plechu, tohle vůbec řešit nebudete...

Připravte těsto na bramboráky, jak jste zvyklí, jen ho zkrátka upečte v troubě. Pokud vlastní osvědčený recept na bramboráky nemáte, zkuste tento :-)

Budete potřebovat

  • asi 1kg brambor
  • 2 vejce
  • hladkou mouku
  • česnek – množství dle chuti (2 – 6 stroužků)
  • K dochucení – sůl, pepř, majoránku
  • Olivový olej či máslo na vymazání plechu nebo pečicího papíru.

Postup

  1. Brambory oškrabejte a nastrouhejte (někdo preferuje na jemno, někdo na hrubo, někdo půl na půl).
  2. Zbavte nastrouhané brambory částečně vody, kterou pustily.
  3. Přidejte vejce, osolte a opepřete. Dostatečně ochuťte majoránkou, kterou promněte mezi prsty.
  4. Přidejte tolik mouky, aby bylo těsto středně husté.
  5. Vylijte ho na plech vyložený pečicím papírem, který ještě potřete olejem. Pokud máte nepřilnavý plech, tak ho jen dostatečně vymažte.
  6. Pečte na 200 stupňů cca 35 minut. Podle barvy povrchu a okrajů poznáte, že je hotovo.

Podávejte nejlépe s kysaným zelím nebo kvašenou zeleninou.

Proč je k bramboráku kysané zelí nejlepší?

Kysané zelí posiluje imunitu a je nabyté přírodním vitaminem C. velmi příznivě působí na trávení a zároveň dezinfikuje zažívací soustavu. Pravidelnou konzumací kysaného zelí výrazně posilujete a aktivujete imunitní systém. Po dlouhodobém užívání antibiotik pomáhá stejně jako kysané mléčné výrobky obnovit narušenou střevní mikroflóru. Bylo potvrzeno, že v oblastech, kde se konzumuje velké množství kysaného zelí, se lidé dožívají vysokého věku při plném zdraví.

Tento recept je zapotřebí vyzkoušet a při dalším pokusu případně doladit. Pokud byste chtěli bramborák udělat vyloženě dietně bez jakéhokoliv tuku, nebude to ono. I tak je jeho chuť díky přípravě v troubě jiná, než na jakou jste možná zvyklí, ale stojí za to vyzkoušet je.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Bramborák
Připravené těsto na bramboráky.
 
Zdravější bramborák
Bramborák je nejlepší nalít na plech vyložený pečicím papírem, který se lehce potře olejem. Zvrchu se pak ještě zakápne také trochou olivového oleje.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Andrea
naprosto luxusní nápad:-) dneska jsem hned udělala:-) moc děkuji za tyto stránky! Používám hodně receptů a těším se na každý nový:-) Krásné Vánoce a všechno nejlepší v novém roce:)
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Andreo, jsem ráda, že se Vám recepty hodí a moc díky :-) Také přeji krásné Vánoce :-)
Evík
tak tenhle bramborák se u nás rozhodně nedělal naposled :-) akorát nevím proč dala bych do něj uzeninu
eva
ahoj, recept je dobrý, bramborák mi chutnal, docela rychlovka, protože v troubě se to samo ;)
Bára
Ahoj, já dávám uzeninu a kysané zelí. Velice výborná kombinace :-)
Mar.tina
Dobry den, prave se mi pece v troube cuketovy bramborak :) Nerada smazim, ale nebyla jsem si jista, jak upect, diky. Jinak misto pokapani vrsku doporucuji olej ve spreji, mam ho doma prvne a na tento ucel je super - olej je na celem povrchu,ale v minimalnim mnozstvi.
Petr
Ahoj. Já do bramboráku ještě přidávám cibuli na drobno a mleté maso.Je toho víc a víc to chutná.Mouku nahrazuji těstem na bramboráky v krabyčce co zaloupíte v každých potravinách.Má to pak lepší chuť. Dělám je jak v troubě,tak na pánvičce. Dobrou chuť přeje Petr .
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?