Rychle / jednoduše / zdravě

Valašský kontrabáš

Kdo ho nezkusí nepozná, jak je kontrabáš skvělé jídlo. Tato valašská specialita bude z pekáčku mizet tak dlouho, až se bude blýskat čistotou :)
Valašský kontrabáš

Já mám to štěstí, že můj muž sní vše, co mu připravím, a to včetně bezmasých či extra zdravých receptů. Dokážu si ale představit „nadšení“ ve tvářích některých chlapů poté, co jim jejich drahá oznámí, že k obědu bude pohanka :) Pokud navíc pohanku neumíte správně připravit, tak tím mnohé opravdu neohromíte. Co když se ale jedná o recept s pohankou, který obsahuje cibuli, česnek, kousek toho masa, vymaštěný pekáček pěkně tradičně sádlem, to by doma mohlo projít, co myslíte? :)

Budete potřebovat

(4 porce)

  • 250g pohanky - kroupy (ne lámanky)
  • olej
  • 200-300 g uzeného masa
  • 1 velká cibule
  • 4-5 stroužků česneku
  • 1 kg vařených brambor
  • 1 lžičku majoránky
  • sůl, popř. pepř
  • sádlo na vymazání pekáče

Postup

  1. Pohanku připravte dle návodu nebo použijte tento postup na základní přípravu pohanky (pohanku při její samotné přípravě nemusíte extra ochucovat, stačí trocha soli)
  2. Brambory oškrábejte, nakrájejte a uvařte.
  3. Na trošce oleje nebo sádla osmahněte cibuli, uzené maso a nakonec přidejte podrcený česnek a majoránku.
  4. Uvařené brambory přendejte do většího hrnce nebo mísy a lehce rozšťouchejte.
  5. Přidejte pohanku, směs z pánve a dochuťte solí, popř. trochou pepře.
  6. Vše pořádně promíchejte a přendejte do sádlem vymaštěného pekáče.
  7. Zapečte při cca 200°C (horkovzdušná 180°) po dobu 15 – 20 minut, až bude povrch pevný a krásně zezlátne.

Jako příloha se doporučuje kysané zelí.

Proč je kysané zelí tak zdravé?

Že je kysané zelí opravdovým zázrakem ze sudu, na tom se shodnou snad všichni. Kysané zelí obsahuje velké množství hodnotných bioaktivních látek - bakterie kyseliny mléčné, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály a enzymy. Zlepšuje obranyschopnost organismu, aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Pokud si ho navíc připravíte spolu s cibulí a křenem, bacily jistě půjdou o dům dál :)

Dobrou chuť!

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Valašský kontrabáš v pekáčku s kysaným zelím
Pravý valašský kontrabáš. Patří do něj jen uvedené základní suroviny a podává se s kysaným zelím.
 
Kontrabáš
Tato valašská specialita mne opravdu nadchla. Závěrečné zapečení celého pokrmu mu dodá úplně nový a nesmírně voňavý rozměr :)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Maruška
Já na tento recept úplně zapoměla, dělávala ho moje babička a vzpomínám na tu chuť :-) :-)!!
Eva
Vynikající! Jedlé za tepla i za studena a moc chutnal dětem!
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Evo, to jsem moc ráda, že chutnal. Je pravda, že je dobrý i po vychladnutí.
Katka
Musím vyzkoušet, zní to zajímavě. Vaše Alpská polévka měla u nás obrovský úspěch, tak třeba se toto taky chytne.
Šárka
I když přítel sní téměř všechno, velké nadšení jsem u receptu s pohankou nečekala. Jaké bylo překvapení, když se po obědě olizoval až za ušima a několikrát jídlo pochválil :-)
Jiří Kubálek
Neuvěřitelná dobrota, fakt! Kdo jste ještě nenavařili, neváhejte! Nezbylo vůbec nic:-)!
Gabriela
Vynikající! povedl se, děkuji za recept
kaja
Opravdu skvěle.Všem chutnalo.
Markéta
Souhlasím s ostatními. A tento recept se u nás stal oblíbeným. Dělám každou chvíli. Manžel sice nejásá, ale jí, a to je hlavní :-D A dětem také chutná.
Pradeep
Ppl like you get all the brisan. I just get to say thanks for he answer.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?