Rychle / jednoduše / zdravě

Zdravá celerovo-mrkvová pomazánka

Možná si říkáte, že vám celer nechutná, přesto tuto úžasnou pomazánku zkuste. Celer za syrova v pomazánce chutná opravdu jinak, než známe jeho klasickou chuť ve vývarech.
Zdravá celerovo-mrkvová pomazánka

Možná si říkáte, že vám celer nechutná, přesto tuto pomazánku zkuste. Celer za syrova v pomazánce chutná opravdu jinak, než známe jeho klasickou chuť ve vývarech. To, že je tato pomazánka velice zdravá a díky tepelně neupravené zelenině obsahuje velké množství vitaminů, už asi není nutné zvláště vysvětlovat.

Budete potřebovat

  • ½ menší bulvy celeru
  • 1 velkou nebo 2 menší mrkve
  • 1 pomazánkové máslo bez příchutě (bez chemické konzervace a barviv)
  • 2 vejce uvařená na tvrdo (ale nepřevařená, postačí vařit je tak 5 -6 minut)
  • Na dochucení – citronová šťáva, sůl, bílý pepř,špetka cukru, lžička hořčice

Postup

  1. Uvařte si na tvrdo 2 vejce.
  2. Celer rozkrojte na půl, oškrábejte a nastrouhejte na jemno.
  3. Celer pokapejte citronovou šťávou, aby zbytečně nezhnědl.
  4. Mrkve oškrábejte a taktéž nastrouhejte na jemno.
  5. Nastrouhanou mrkev s celerem osolte, přidejte špetku pepře, špetku cukru, lžičku hořčice a vše promíchejte s pomazánkovým máslem.
  6. Na závěr přidejte přes mřížku protlačená nebo na jemno pokrájená uvařená vejce.
  7. Výslednou chuť můžete ještě doladit pomocí citronové šťávy.

TIPY

  • Jedno pomazánkové máslo je tak akorát na ½ menší bulvy celeru a 1 velkou mrkev. Pokud chcete pomazánky udělat více, kupte raději 2 pomazánková másla.
  • Zpočátku se bude zdát, že je pomazánkového másla málo a směs je „suchá“. Vše se ale postupně krásně spojí, zelenina pustí trochu šťávy, takže vše bude tak akorát :)
  • Pomazánce prospěje, když ji necháte půl hodinky "odležet"

Proč bychom měli jíst celer především na podzim?

  • Již ve starém Egyptě byl celer používán jako koření, ale především jako přírodní afrodiziakum. Jeho léčebné účinky ale výrazně přesahují tuto běžnou pověst.
  • Působí antibakteriálně a antimykoticky – je účinnou ochranou a desinfekcí našeho trávicího traktu.
  • Dezinfekční účinky celeru nacházejí své uplatnění i v případě onemocnění dýchacích cest, kdy nejúčinnější je při léčení nachlazení šťáva z čerstvého celeru, která obsahuje velké množství vitaminů a minerálů, které posilují naši imunitu.
  • Celer se používá především v teplé kuchyni. Můžete ho vařit v polévkách (známá bramboračka), dusit s masem či obalovat v těstíčku. Největší význam má však pro naše tělo v syrovém stavu.

Pokud doma máte odšťavňovač, udělejte si pravidelně supernápoj odšťavněním celeru, mrkve nebo kousku červené řepy.

Další snadnou možností, jak do sebe dostat syrový celer je právě tato pomazánka.

Dobrou chuť :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Zdravá pomazánka z celeru a mrkve

Základní suroviny na tuto jednoduchou a zdravou pomazánku. Celer, mrkev a kvalitní pomazánkové máslo.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Yasmina
Vcera jsem ji zkusila na doporuceni a moc vsem chutnala :-) Opravdu svezi, chutna a zdrava pomazanka! Diky za recept.
Martina
Výborná! Celer je údajně zdravý i na močové cesty a ledviny. Jako dítě jsem ho jedla v syrové podobě a příjde mi to jako navoněná kedlubna :-). Malinko víc jsem si ji okořenila sušenými bylinkami a snědla tři chlebíky slunečnicového chleba :-).
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Tak to jsem ráda, že chutnala :) Mně třeba vadí uvařený celer ve vývaru, ale v této pomazánce jsem si ho oblíbila. Začala jsem si dělat i šťávu z celeru, jablka a mrkve pro posílení imunity ...
Martina
Ano, vařený celer mi taky nechutná, ale se syrovým problém nemám... V neděli jsem domazala první várku a dnes dělám druhou... Jím jí jen já, ale fakt výborná... Takto závislá jsem jen na olivové pomazánce :-) Jen ten celer kdyby za mě někdo nastrouhal :-)))
Eva
Trochu sem se bala toho syroveho celeru, ale pomazanka je fakt vyborna. Dokonce i manzel se na ni vrhnul. Urcite doporucuju! Zapomnela jsem tam dat tu horcici, ale ani mi tam nechybela.
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Pomazánka má ve skutečnosti jemnější konzistenci, než na fotce, pokud ji tedy strouháte na klasickém jemném struhadle. A to je podle mě ještě lepší...Já totiž celer a mrkev strouhala na takovém elektrickém struhátku, které sice šetří čas, ale neumí strouhat krásně na jemno, což je škoda. Tato pomazánka je opravdu úžasný způsob, jak do sebe dostat zdravé látky z celeru.
Edit
Já to dneska zkusila, jedli jsme to jako předkrm a musím říct, že to mělo úspěch :-)
Martina
Jedním slovem - skvělá! Dělala jsem přesně podle receptu. Dětem k večeři taky moc chutnala.
Mirka
Vcera jsem si ji udelala k veceri a muzu rict ze se po ni jen zaprasilo :) Skvely recept dekuji.
Iva
Podobnou pomazánku děláme na chlebíčky, můžeme se po ní utlouct. Mrkev, celer, petržel nastrouhat na jemném struhadle na tenké nudličky. Bílý jogurt, trošku majonézy podle chuti, trochu citrónové šťávy a na chlebíčky s tím a dozdobit je podle chuti. Věřím, že vám to bude chutnat.
kamila (varilamysicka)
Diky za tip, Ivo, je to zas jiná varianta a když se uleží,tak to bude na chlebíčky super! Se zeleninou se dá zkrátka kouzlit a na chlebíčky lze dávat mnoho lepších věcí než kupovaný vlašák :-)
Tiago
Tenot mrkvovfd ze1kusek je fakt moc dobrfd, je1 bych ho doke1zala snedst hned celfd. Ale poastdta diety je pre1vě jedst kvalitně, ale dodržovat kvantitu. Někdy je to těžke9 Ade9la
Zuzana
Tiez robime podobnu natierku,ale namiesto vajec sa da struhany udeny syr. Je skvela, chut suroveho zeleru je super. Inak v Polsku je dost casty salat zo suroveho zeleru, s ananasom, odporucam,ak nepoznate
Martina U.
Tuto pomazánku dělám už roky a máme ji moc rádi. Zrovna dnes se na ni taky chystám a už se moc těším,že si ji namažu na svoje domácí bagetky. mňam.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?