Rychle / jednoduše / zdravě

Tvarohové knedlíky s jahodami - luxusní

Skvělý recept na snadné tvarohové knedlíky s jahodami podle pořadu Kluci v akci. Domácí jsou prostě nejlepší.
Domácí tvarohové knedlíky

Dle fotek možná poznáte, že knedlíky nejsou tvarově dokonalé. Pomáhala mi do nich ovoce balit dcera, kterou to obrovsky bavilo. Těsto je totiž natolik vděčné, že s ním mohou krásně pracovat i děti.

Budete potřebovat

  • 2 žloutky (lze i s 1 celým vejcem)
  • 80 g másla
  • 2 lžíce cukru (dala jsem přírodní, můžete i vynechat ...)
  • 250 g měkkého tvarohu (dala jsem klasický v kostce)
  • 200 g polohrubé mouky (můžete i půl napůl s jinou moukou, třeba celozrnnou)
  • špetku soli
  • asi 250 g čerstvých jahod

Postup

  1. Žloutky smíchejte s cukrem, máslem a špetkou soli.
  2. Po částech přidávejte tvaroh, pak postupně i mouku, až získáte vláčné těsto.
  3. Těsto je dobré nechat chvíli doležet v lednici. Na pomoučené ploše z těsta vyválejte váleček a rozdělte jej na stejné dílky. Větších knedlíků bude 10, menších asi 12.
  4. Z každého dílku si rukou vytvarujte placku a zabalte do ní střední jahodu. Když bude těsta moc a ovoce málo, nebude to ono ... Stačí jednou vyzkoušet a hned budete vědět ;)
  5. Knedlíky vařte 5–7 minut v mírně osolené vodě. Určitě musí vyplavat na povrch.

TIPY

  • Knedlíky můžete samozřejmě dělat i s jiným ovocem.

  • Další možností je také z těsta udělat noky nebo menší knedlíky, uvařit je a polít pak ovocnou omáčkou ...

  • Knedlíky můžete připravit i nad párou. Naše babičky to tak dělaly nejčastěji.

Dále můžete knedlíky vytunit, jak je libo. Já jsem použila obyčejnou zakysanou smetanu malinko oslazenou rýžovým sirupem. Občas je posypu skořicí ...

Ať máte boule za ušima! :-)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Jahodové knedlíky pro děti

Tvarohové knedlíky s ovocem

 
Jahodové knedlíky s tvarohem

Již uvařené knedlíky. Tím, že v nich byly celé jahody, tak nemělo co vytéct ...Fakt super!

 
Tvarohové ovocné knedlíky

Detail :) Jednou zkusíte a sami si ověříte, kolik těsta a kolik ovoce je ideální poměr :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Lucie M.
Taky dělám tohle úžasné tvarohové těsto, ale pro pětičlennou rodinu musím dělat z dvojité dávky. Nechci vidět, až budou děti větší :)
Kamila (varilamysicka)
Lucko, z této dávky jich je fakt málo. No až budou děti větší, tak to bude trojitá dávka, ne? My jsme se tedy najedli ve 4 z této dávky, měli jsme ale předtím polévku, tak nám stačila malá porce. Moje děti toho navíc moc nesní :D
Katkap
Opravdu luxusní :-)- Dělávám z jiného těsta, ale tyto jsou mnohem lepší ! Díky moc za další super recept.
Kristýna
Vypadají lahodně Kami, úplně se ke mě line přes monitor ta vůně..mm Mohla bych máslo nahradit kokosovým olejem a dát tvaroh z vaničky?
Kamila (varilamysicka)
Kistýno, to je super, že fotka dokáže takto promlouvat :D Obecně se máslo dá nahradit kokosovým olejem, jen se to asi prodraží :-) Určitě knedlíky půjdou udělat i s vaničkovým tvarohem, jen se musí pohlídat konzistence těsta. Jelikož vaničkový tvaroh bývá krémovější, řidší, dala bych o trošku více mouky. Troškou rozuměj tak lžíci, max dvě. Hlavní je, že těsto musí zůstat měkké a vláčné, aby byly knedlíky křehké :-) Kami
Kamila (varilamysicka)
Katkap: Katko,je fakt, že některé recepty mají moc hutně těsto a knedlíky mohou být zbytečně tuhé. Podobný recept dělají i ve špičkových restauracích a tam kuchaři asi ví, co dělají :-) Jen je dobré ty knedlíky jíst čerstvé, druhý den už to není ono. Kami
Lucia
Recept jsem dělal přesně podle vašeho předpisu a gramáže bohužel ani po hodině v lednici nijak extra neztuhlo a nakonec letělo do koše. (nepomohlo ani přidání mouky) je pravda že jsem použila vaničkový tvaroh takže příště asi raději tuhý myslím že tam byla právě chyba
Anežka C.
Milá Kamilko, vaše stránky obsazují první příčky mých nejoblíbenějších webů s recepty na zdravé mňamky. Váš web má navíc ještě plus, že i když vaříte zdravě, zůstala jste věrná české kuchyni. Před pěti lety jsem se odstěhovala do Itálie, kde dodnes žiji. Miluji italskou kuchyni, ale mí dva malý synové společně s mužem od od doby, co po knedlu-vepřu-zelu ochutnali babiččin drobenkový koláč, vyžadují víc a víc českých jídel. A vaše recepty jsou jedinečné. Nedávno jsem pekla jogurtový koláč podle vašeho receptu a musím říct, že kdybych sama nevěděla, co do něj dávám, nevěřila bych, že to není ten máslo-cukr-máslo koláč od babičky. Brzy se také chystám na tvarohovou bábovku a knedlík, nemůžu se dočkat! Chtěla bych vám poděkovat, že se o všechny ty lahodné recepty dělíte s ostatními a vedete tyhle úžasné stránky! Mějte se krásně! P.S.: Nedávno jsem pekla kamarádce k narozeninám medovník, klasický-nezdravý. Byl to celkem nezvyk. Suroviny, které na něj byly třeba, doma (kromě medu) vůbec nevedeme. Dlouho jsem si lámala hlavu, jak ho ozdravit, ale marně. Vy jste, ale taková kreativní kuchařka, neměla byste nějaký nápad? Děkuji za odpověď!
A.
Kami, ráno jsem pekla tvarohovou bábovku podle vašeho receptu a před chvílí mi přinesl syn prázdný tác jen s pár drobečky s otázkou,kdy bude další! Vypadá, že zítra mám o program postaráno.. díky moc za skvělý, zdravý a jednoduchý recept, kterých je tu k mé radosti plno!
Pavla
Knedlíky jsou opravdu luxusní! Babička do těsta ještě přidávala jednu uvařenou nastrouhanou bramboru, ale po vyzkoušení Vašeho receptu tuto ingredienci vypouštím. :-)
loolee
Dělám je maličko jinak, ale nedám na tvarohové knedlíky dopustit. Jen musí být z tuhého tvarohu (kostky), z vaničkového se to těsto příííííšerně lepí. Kdepak kynuté, tohle je ještě celkem lehké a dobré. Já si na ně dávám pak jen bílý jogurt a někdy trochu cukru, manžel a syn klasicky tvrdý tvaroh, máslo a cukr :).
loolee
Ještě si dovolím přidat ten můj recept, taky se třeba může hodit - 2 kostky tvarohu, hrnek (cca 250 ml) polohrubé mouky, 2 žloutky, trošku soli. Myslím, že posledně jsem z toho udělala nějakých 15 středně velkých jahoďáků, ale pochopitelně do toho cpu i jiné ovoce, podle toho, co je. Do chladna nedávám, rovnou balím a vařím.
macam
Knedlíky jsem vařila již po druhé. Jsou naprosto úžasné, těsto jemné. Poprvé s jahodama, předevčírem s meruňkama. Dnes jsem dojedla poslední 4 a zkusila je s mákem a cukrem..Doporučuji, mňamka :-). Dávám těsta asi méně, knedlíčků je vždy tak 15-18.
Tyna
Tohle leto jsem stihla tyto knedliky varit uz asi petkrat :-). Poprve jsem mela tlustsi testo, ale ted uz si to hlidam. S testem se mi skvele pracuje a i ve varici vode se to nijak nerozblemca. Jinak mela jsem dny, kdy jsem varila cely den komplet pouze z techto stranek, takze palec nahoru! :)
Tyna
A jeste po precteni komentaru dodam, ze knedliky jdou nadherne tvarovat i za pouziti vanickoveho tvarohu! Staci si proste pomoucit val na testo. Mozna trosicku testa zustava na prstech, ale knedliky jdou na pomoucenem vale krasne vytvarovat. Stokrat lehci prace nez treba vanocni cukrovi! ;)
Míša B.
Och, to byl knedlíkový orgasmus! Vždycky jsem je dělala jen kynuté... a špatně vykynuté, zadělané těsto... zkrátka kynuté ve mně vzbuzovalo hrůzu... ale dneska jsem zkusila tyhle s meruňkama. Ááách, dokonalé, úžasné, chutné! Rozplývaly se na jazyku! Takže za mě už jedině tyhle tvarohové :-) Použila jsem jemný tvaroh z Lidlu a musela jsem přisypat asi 3lžíce mouky. Trochu jsem se toho těsta bála, ale pracuje se s ním super! Akorát nevím, co znamená chvilku v lednici. Nechala jsem ho tam 20minut a stačilo. Takže všem doporučuju vyzkoušet :-)
Vodík
Dobrý den, musím říci, že knedlíky jsou výtečné. Snížila jsem akorát dávku másla na 60g a dala 1 vejce. Mouku jsem namíchala špaldovou a celozrnnou ovesnou napůl. Do lednice jsem to nedávala, už byl velký hlad. Posypala jsem mákem, trochu melasy a másla. Fakt bych snědla všechno sama. Máme jich 17 kousků.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?