Dle fotek možná poznáte, že knedlíky nejsou tvarově dokonalé. Pomáhala mi do nich ovoce balit dcera, kterou to obrovsky bavilo. Těsto je totiž natolik vděčné, že s ním mohou krásně pracovat i děti.
Budete potřebovat
- 2 žloutky (lze i s 1 celým vejcem)
- 80 g másla
- 2 lžíce cukru (dala jsem přírodní, můžete i vynechat ...)
- 250 g měkkého tvarohu (dala jsem klasický v kostce)
- 200 g polohrubé mouky (můžete i půl napůl s jinou moukou, třeba celozrnnou)
- špetku soli
- asi 250 g čerstvých jahod
Postup
- Žloutky smíchejte s cukrem, máslem a špetkou soli.
- Po částech přidávejte tvaroh, pak postupně i mouku, až získáte vláčné těsto.
- Těsto je dobré nechat chvíli doležet v lednici. Na pomoučené ploše z těsta vyválejte váleček a rozdělte jej na stejné dílky. Větších knedlíků bude 10, menších asi 12.
- Z každého dílku si rukou vytvarujte placku a zabalte do ní střední jahodu. Když bude těsta moc a ovoce málo, nebude to ono ... Stačí jednou vyzkoušet a hned budete vědět ;)
- Knedlíky vařte 5–7 minut v mírně osolené vodě. Určitě musí vyplavat na povrch.
TIPY
Knedlíky můžete samozřejmě dělat i s jiným ovocem.
Další možností je také z těsta udělat noky nebo menší knedlíky, uvařit je a polít pak ovocnou omáčkou ...
Knedlíky můžete připravit i nad párou. Naše babičky to tak dělaly nejčastěji.
Dále můžete knedlíky vytunit, jak je libo. Já jsem použila obyčejnou zakysanou smetanu malinko oslazenou rýžovým sirupem. Občas je posypu skořicí ...
Ať máte boule za ušima! :-)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.