Rychle / jednoduše / zdravě

Domácí krupicové noky se zeleninou a bylinkovým máslem

Když už vás těstoviny nebaví, zkuste si vyrobit domácí krupicové noky. Jejich výhodou je to, že si můžete pohrát s konzistencí i složením.
Domácí noky se zeleninou

Krupice je dobrým základem mnoha noků a knedlíčků do polévek. Neznamená to ale používat jen bílou pšeničnou krupici. Ráda zčásti používám celozrnnou špaldovou krupici nebo také pohankovou krupici. Noky jsou křehké, máslové a špetka muškátového oříšku jim dodá šmrnc.

Tentokrát jsem je smíchala s orestovanou zeleninou a na kostičky nakrájenou šunkou nejvyšší jakosti.

Budete potřebovat

Na jemné krupicové noky

  • 270 ml mléka
  • 130 g špaldové krupice
  • 80 g polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • 4 vejce
  • sůl, špetka muškátového oříšku

Dále

  • 400 g na malé kousky nakrájené zeleniny
  • lžíci másla + oblíbené bylinky
  • 150 g vysokoprocentní šunky (pro variantu bez sama můžete použít tempeh)
  • lžíci čerstvého másla, hrst nasekaných zelených bylinek a mořskou sůl

Postup

  1. Do hrnce vlijte mléko, přidejte máslo a sůl. Zahřejte a vsypte krupici. Minutu povařte a vymíchejte do hladka.
  2. Směs nechte zchladnout a přidejte rozšlehaná vejce, polohrubou mouku a špetku muškátového oříšku.
  3. Hmotu protlačte do vroucí osolené vody přes sítko na halušky. Noky povařte 3 minuty, sceďte a propláchněte studenou vodou.
  4. Na pánvi orestujte zeleninu se šunkou, ochuťte kořením a přidejte lžíci bylinkového másla, které jste si připravili promícháním másla s na jemno nasekanými čerstvými bylinkami a mořskou solí.

Chuť domácích noků, orestované zeleniny a másla s vůní bylinek je báječná.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Krupicové noky recept

Těsto na domácí noky lze zlehka protlačit přes sítko na halušky. Je to minuta práce, která stojí zato.

 
Krupicové noky celozrnné

Noky lze promíchat se špenátem, čerstvým sýrem nebo je dát jako přílohu k rajčatové omáčce. Doporučuji vždy přidat zeleninu a bílkovinu, která může mít formu masa, ryby, vejce nebo tofu.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Hanka
Naprosto genialní noky!
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?