Rychle / jednoduše / zdravě

Vajíčková pomazánka 4x jinak

Vajíčková pomazánka je oblíbenou českou klasikou, obzvláště v době Velikonoc. V tomto článku vám přináším několik vyzkoušených variant této pomazánky.
Velikonoční pomazánka

Vajíčkovou pomazánku si můžete udělat kdykoliv během roku. Nejpříhodnější je ale doba Velikonoc, kdy je zapotřebí zpracovat větší množství vajec. V tomto článku vám přináším několik vyzkoušených variant této pomazánky. Postup jsem u každé nepopisovala zvlášť, protože to je pořád to samé dokola :-) Já nejčastěji používám variantu buď s tvarohem nebo s pomazánkovým máslem.

Klasická vajíčková pomazánka

Budete potřebovat

  • několik lžic másla
  • 5 vajec natvrdo
  • 2 lžíce majonézy nebo sojanézy
  • 1 lžičku plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 1 cibuli nebo jarní cibulky
  • Pažitku

Postup

Uvařená oloupaná vajíčka protlačte skrz mřížku, smíchejte s máslem, přidejte majonézu a na jemno nakrájenou cibuli. Vmíchejte hořčici a nakonec dochutťe solí a pepřem. Pažitku můžete přidat přímo do pomazánky, případně nasypat až na namazané pečivo.

Tvarohová vajíčková pomazánka

  • 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 4 vejce natvrdo
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • sůl, pepř

Vajíčková pomazánka z pomazánkového másla

  • 4 vejce natvrdo
  • 1 kelímek přírodního pomazánkového másla
  • 2 trojúhelníčky měkkého sýra
  • dle chuti cibulka
  • sůl, pepř

Vajíčková pomazánka s brokolicí

  • 1 přírodní pomazánkové máslo
  • 4 růžičky brokolice (5 minut povařené a na drobno pokrájené)
  • 4 vejce natvrdo
  • sůl, pepř
  • dle chuti cibulka

TIP

Jakoukoliv variantu vajíčkové pomazánky můžete připravit s česnekem. Postačí 1 stroužek, maximálně 2. K vajíčkové pomazánce tato chuť sedí.

P.S.: Když vezmu v úvahu, jak nenáročná je příprava domácí vajíčkové pomazánky, tak se směju těm kupovaným. Abyste z kupované vajíčkové nakrmili rodinu, potřebovali byste 3 balení, navíc tu domácí máte bez zahušťovadel, barviv, sladidel, konzervantů a podobně.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Velikonoční recept
Vajíčkovou pomazánku můžete dozdobit ředkvičkami, pažitkou a podávat ji nejlépe s celozrnným chlebem.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Jack
Zkoušel jsem to i z je1hel a je to taky dobre9. z bedle9ho tofu jsem to dělal dředv, ale tahle varianta mě baved vedc. navedc sf3ji me1me v jeddelnedčku ceeklm hodně, tak vždycky když můžu, re1d se ji vyhnu.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?