Rychle / jednoduše / zdravě

Špenátová krémová polévka

Zařadit pravidelně špenát do jídelníčku se rozhodně vyplatí. Je bohatý na karotenoidy a další antioxidanty, které pomáhají chránit naše buňky. Najděte si recept, ve kterém vám sedne nejvíce. Ve formě krémové polévky nemá chybu.
Polévka ze špenátu

Když se řekne špenát, převážná většina lidí si ho spíše vybaví jako klasickou zeleninovou přílohu k bramborovým knedlíkům a masu. Špenát ale umí být mnohem víc.

V sezóně je samozřejmě nejlepší kupovat čerstvý listový špenát, ze kterého máte velmi snadno výbornou polévku, když ho necháte krátce zavadnout ve vroucí vodě a následně ho ochutíte, je z něj výborná zdravá příloha třeba k bramborám a rybě. Důležité je pamatovat na to, že nemá rád dlouhou tepelnou úpravu.

Syrový špenát má své využití i ve studené kuchyni. Lze jej přidat do salátů nebo jím proložit sendvič. Jeho nevýraznou a jemnou chuť snadno vyrovnáte vhodným dresingem nebo pomazánkou.

na 4 porce polévky budete potřebovat

  • 500 g listového špenátu (čerstvý, lze i mražený, jen je třeba uzpůsobit postup)
  • 1 cibuli
  • Olivový olej (nebo máslo ghí)
  • cca 3/4 litru vývaru
  • 4 lžíce obilných vloček (mohou být ovesné, bezlepkové vločky z quinoi)
  • Na dochucení sůl, pepř, půl lžičky kurkumy
  • 100 ml smetany na zjemnění

Postup

  1. Na oleji si zpěňte cibuli, může být i šalotka. Přidejte 4 lžíce vloček, nakrájený stroužek česneku, kurkumu a zalijte vývarem.
  2. Povařte 2 minuty, přihoďte listy špenátu a nechte je zavadnout. Po chvíli rozmixujte do hladka a zjemněte smetanou. Konzistenci polévky dolaďte dle potřeby.
  3. Na talíři polévku obohaťte ještě o na jemno nasekané čerstvé zelené bylinky a opečené chlebové krutony.

TIP

  • Místo vloček lze ke špenátu přidat 2 střední nastrouhané brambory, které polévku také přirozeně zahustí.
  • Pokud si polévku chystáte k večeři a má mít dietní charakter, sladkou smetanu nahraďte nízkotučnou zakysanou smetanou.
  • Pokud slouží polévka jen jako první chod před hlavním jídlem, udělejte ji spíše lehčí. Pokud chcete, aby poskytla komplexní zdroj živin, doplňte ji o bílkovinu. Do krémové špenátové polévky se výborně hodí kousky opečeného lososa nebo zastřené vejce, případně kostičky krátce orestovaného tempehu.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Polévka ze špenátu

Polévku lze zjemnit smetanou rovnou v hrnci, nebo smetanu přidat až každému do talíře.

 
Zdravá polévka

I když je tam zelené až až, stejně ráda každou polévku ještě dozdobím třeba zelenou petrželkou, která je bohatým zdrojem vitaminu C.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?