Recept

Špenátová krémová polévka

Zařadit pravidelně špenát do jídelníčku se rozhodně vyplatí. Je bohatý na karotenoidy a další antioxidanty, které pomáhají chránit naše buňky. Najděte si recept, ve kterém vám sedne nejvíce. Ve formě krémové polévky nemá chybu.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Když se řekne špenát, převážná většina lidí si ho spíše vybaví jako klasickou zeleninovou přílohu k bramborovým knedlíkům a masu. Špenát ale umí být mnohem víc.

V sezóně je samozřejmě nejlepší kupovat čerstvý listový špenát, ze kterého máte velmi snadno výbornou polévku, když ho necháte krátce zavadnout ve vroucí vodě a následně ho ochutíte, je z něj výborná zdravá příloha třeba k bramborám a rybě. Důležité je pamatovat na to, že nemá rád dlouhou tepelnou úpravu.

Syrový špenát má své využití i ve studené kuchyni. Lze jej přidat do salátů nebo jím proložit sendvič. Jeho nevýraznou a jemnou chuť snadno vyrovnáte vhodným dresingem nebo pomazánkou.

na 4 porce polévky budete potřebovat

  • 500 g listového špenátu (čerstvý, lze i mražený, jen je třeba uzpůsobit postup)
  • 1 cibuli
  • Olivový olej (nebo máslo ghí)
  • cca 3/4 litru vývaru
  • 4 lžíce obilných vloček (mohou být ovesné, bezlepkové vločky z quinoi)
  • Na dochucení sůl, pepř, půl lžičky kurkumy
  • 100 ml smetany na zjemnění

Postup

  1. Na oleji si zpěňte cibuli, může být i šalotka. Přidejte 4 lžíce vloček, nakrájený stroužek česneku, kurkumu a zalijte vývarem.
  2. Povařte 2 minuty, přihoďte listy špenátu a nechte je zavadnout. Po chvíli rozmixujte do hladka a zjemněte smetanou. Konzistenci polévky dolaďte dle potřeby.
  3. Na talíři polévku obohaťte ještě o na jemno nasekané čerstvé zelené bylinky a opečené chlebové krutony.

TIP

  • Místo vloček lze ke špenátu přidat 2 střední nastrouhané brambory, které polévku také přirozeně zahustí.
  • Pokud si polévku chystáte k večeři a má mít dietní charakter, sladkou smetanu nahraďte nízkotučnou zakysanou smetanou.
  • Pokud slouží polévka jen jako první chod před hlavním jídlem, udělejte ji spíše lehčí. Pokud chcete, aby poskytla komplexní zdroj živin, doplňte ji o bílkovinu. Do krémové špenátové polévky se výborně hodí kousky opečeného lososa nebo zastřené vejce, případně kostičky krátce orestovaného tempehu.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...