Rychle / jednoduše / zdravě

Jak si doma kdykoliv vypěstovat řeřichu a jak ji v kuchyni nejlépe využít

Ty nejjednodušší věci jsou většinou nejzdravější a také nejlépe chutnají.

Kdo říká, že bychom si měli na pečivo nakládat všechny ty příšerné uzeniny, nekvalitní sýry, paštiky a nezdravé kupované pomazánky. Někdy je zapotřebí oprostit se od těchto produktů, odlehčit trávicímu traktu a dát si na chleba s máslem jen obyčejné rajče nebo ho posypat řeřichou. Řeřicha ve vaničce na obrázku takto vyrostla ze semínka za 3 dny a její pěstování je zcela nenáročné. Zvládnou to i ti, kteří dokážou zahubit i kaktus a ideálním adeptem na domácí zeleň je umělohmotná kytka z Ikey.

Jaké má řeřicha výhody?

Je velice zdravá, nenáročná na pěstování, má vyjímečnou chuť a můžete si ji doma vypěstovat kdykoliv během roku, což oceníte především v zimě, kdy je zapotřebí dodávat tělu vitaminy a minerály přirozenou cestou. Je skvělým zdrojem vitaminu C, což se hodí právě v zimě, v čase s omezenými čerstvými zdroji tohoto vitaminu.

Řeřicha a její účinky na zdraví

Řeřicha posiluje imunitu a má protizánětlivé účinky. Je tedy vhodné ji pravidelně konzumovat, pokud trpíme častými záněty močového měchýře nebo ledvin. Jejich léčivých účinků lze využít také v případě nachlazení a nemocí dýchacích cest. Pomáhá léčit kašel a stimuluje náš imunitní systém v boji proti původci nákazy. Má pozitivní vliv na naše trávení, jelikož podporuje produkci trávicích šťáv, povzbuzuje činnost žlučníku a jater.

Budete potřebovat

  • Vatu
  • Plastovou vaničku, mělkou misku nebo tácek (pokud chcete mít řeřichu jako ozdobu, můžete sehnat i různé ozdobné keramické tácky)
  • Semínka řeřichy (v supermarketech, zahradnictvích či zahradních centrech hobbymarketů)
  • Igelitový pytlík
  • Vodu

Postup

  1. Do nádobky rozprostřete vatu a nalejete na ni čistou vodu tak, aby vata byla dostatečně vlhká, ale ve vodě neplavala.
  2. Pak na vatu nasypte semínka řeřichy.
  3. Nádobu dejte do temna na cca 2 dny, již druhý den uvidíte, jak semínka začínají klíčit. Řeřicha pro naklíčení potřebuje teplo a vlhko, můžete tedy nádobku překrýt igelitovým pytlíkem. Dbejte na to, aby vata byla stále vlhká.
  4. Následně řeřichu umístěte nejlépe na okno na světlé místo, kde během pár dní krásně povyroste a zezelená.
  5. Sklízejte ji nůžkami a rovnou konzumujte.


Pěstování řeřichy
Pěstování řeřichy
 
 
Pěstování řeřichy
Pěstování řeřichy

Jak řeřichu využít v kuchyni

Řeřicha má velice specifickou vůni i chuť, která je lehce štiplavá. Využít ji můžete jako zelené koření na mnoho způsobů. Můžete si ji nasypat na pečivo, přidávat ji do zeleninových salátů, posypat s ní jakoukoliv polévku, rizoto či ji zamíchat do pomazánek. Řeřicha může obohatit každé jídlo o cenné látky. Důležité je myslet na to, že nejvíce hodnotných látek si řeřicha zachová při použití za studena a že je zapotřebí ji konzumovat pravidelně.

TIP

Řeřicha nemusí pro svou lehce štiplavou chuť chutnat dětem. Zkuste ji zakamuflovat do domácí pomazánky. Stačí ji na jemno nasekat a zamíchat do trochy žervé nebo lučiny a zdravou pomazánku s vitaminy máte na světě.

Kupte si dobré máslo, namažte ho na chleba a posypejte doma vypěstovanou řeřichou. Uděláte hodně pro své zdraví a ještě ušetříte :-)

Ať vám hezky vyroste!

Jak to vidíte vy? Chcete k článku něco dodat? Můžete napsat komentář.
Lucie P.
Dneska odpoledne jsem konečně zasela, zatím jsem dala misku do koupelny, kde je tma, vlhko a teplo. Tak jsem zvědavá jak se jí bude dařit a jestli se mi podaří udržet jí při životě pravidelným zaléváním. Taky jsem si zasadila rucolu, u té mám větší obavy :)
kalka
Nevadi ked sa zasadi do zeme.
Janisa
Thanks for your article. It is extremely unortfunate that over the last several years, the travel industry has had to take on terrorism, SARS, tsunamis, influenza, swine flu, and the first ever entire global economic depression. Through all of it the industry has proven to be powerful, resilient in addition to dynamic, acquiring new ways to deal with difficulty. There are continually fresh issues and opportunity to which the industry must once again adapt and reply.
1
Jenom nechapu umelohmotnou kytku z ikey? Je snad autor hloupý, nebo si myslí že o umele kytky je nutno starati se? Díky za odpověd, snad nebude hloupá.
marti
jistě že se o umělé kytky musíš starat,třeba je pravidelně mýt od prachu.Zda se ti zdá odpověď hloupá,pak seš hloupá nebo hloupý i ty.
Rudolf Wysocky
No ja sem to taky zkousel pestovat tu rerichu na hline a to proroste celym kvetinacem je to jako plevel bych rekl a ne zelenina s prominutim! nezlobte se na me
 Chcete k článku něco dodat? Chcete se na něco zeptat?