Rychle / jednoduše / zdravě

Chleba ve vajíčku zdravěji

Chleba ve vajíčku může být mastná strašně nezdravá večeře nebo ho můžete udělat zdravěji, když se doma nakupí chleba, který už volá po zpracování.
Co se starším celozrnným chlebem

Většinou peču domácí chleba – špaldový, žitný, vícezrnný, v podstatě už od oka podle toho, jakou mám zrovna mouku. Třeba teď ho nepeču, protože jsem si po letech inteligentně vyhodila míchací vrtulku z domácí pekárny a vyřešit tento problém se zatím nedostalo na seznam úkolů ;) Někdy se mi povede opravdu poctivý hutný celozrnný chleba, který dokáže být už druhý den tužší více, než bych si přála, přichází pak tedy na řadu chleba ve vajíčku. Může to být mastná strašně nezdravá večeře, nebo ho můžete udělat o něco zdravěji.

Budete potřebovat

  • Celozrnný chleba (třeba starší, který už potřebujete zpracovat)
  • Vejce
  • Trochu oleje (třeba řepkový)
  • Cibuli
  • Sůl
  • Hořčici bez chemické konzervace
  • Pickles (kvašená zelenina), popř. další čerstvou zeleninu

Postup

  1. Ušlehejte vejce s trochou soli, množství dle počtu porcí a namáčejte v něm plátky chleba.
  2. Ty pak opékejte z obou stran na nepřilnavé pánvi, kterou jste potřeli olejem.
  3. Chleba pak potřete hořčicí a obložte slabými kolečky čerstvé cibule.
  4. Ke každé porci nabídněte ideálně kvašenou zeleninu pickles nebo jinou čerstvou zeleninu.

TIPY, jak udělat chleba ve vajíčku zdravěji

  • Použijte celozrnný chleba – obsahuje daleko více vlákniny. Chleba se dá jíst starší několik dní, velkou roli zde hraje jeho skladování. Lidé pečivo často balí do igelitů, kde vznikají ideální podmínky pro růst plísní, které nemusí jít hned vidět. Chleba by měl mít možnost v rámci svého skladování dýchat, což mu umožní různé chlebníky, keramické dózy na chleba s otvory či speciální plátěné pytlíky.
  • Pánev můžete olejem jen potřít. Dobrý je řepkový olej, který tak snadno nepřepaluje. Chleba nemusí plavat v oleji, aby se na pánvi osmažil.
  • Použijte kvalitní hořčici. Hořčice je velice zdravá potravina, musíte ale vybírat tu bez chemické konzervace. Naštěstí už je běžně k sehnání a na obalu je to vždy uvedeno.
  • Pokud se vám chleba „podaří“ udělat trochu mastnější, položte ho na papírovou utěrku.
  • Nežádoucí látky, které vzniknou při opékání chleba na pánvi je vždy dobré vyvážit dostatečným množstvím antioxidantů, které obsahuje právě syrová cibule a k chlebu ve vajíčku neodmyslitelně patří. Zatímco některou zeleninu je výhodné konzumovat tepelně upravenou, tak je to právě cibule, která má pro naše zdraví zásadní význam v syrovém stavu. Kromě cibule si k chlebu přiložte další zeleninu – buď přátelskými bakteriemi a enzymy nabitou kvašenou zeleninu "pickles" nebo jakoukoliv čerstvou zeleninu.

Když se doma nakupí chleba, který už volá po zpracování, nemusíte ho nechávat koňovi :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?