Rychle / jednoduše / zdravě

Čokoládové lanýže s pistáciemi - snadný dezert, který se rozplývá na jazyku

Snadný dezert nebo slavnostní chuťovka. Rychlé, celkově nenáročné s vynikajícím výsledkem. Zvládne připravit každý. Vyladěná kombinace kvalitní čokolády a smetany, která se rozplývá na jazyku.
Domácí dezert lanýže

Čokoládové lanýže jsou perfektní sladká tečka, kterou můžete připravit jako součást vícechodového menu. Hodí se však také jako jedlý dárek. Když se lanýže vyválí v různě barevných ingrediencích, vypadají úchvatně.🙂

Výhodou tohoto dezertu je jeho domácí příprava, kdy si můžete zvolit kvalitu vstupních ingrediencí. Prim zde hraje čokoláda. Hořkost čokolády zvolte takovou, jaký chcete výsledek. Bohatě stačí 70% čokoláda. Když je mým cílem, aby byly lanýže jemnější a více sladší, použiju hořkou "méněprocentní" čokoládu nebo jednu tabulku "hořkomléčnou".

Lanýže dávám do papírových košíčků. Malé bílé papírové košíčky prodávají nejčastěji ve 2 velikostech. Průměr 3,5 cm a průměr 2,5 cm. Já volím ty menší. Velikost lanýže je "tak akorát".

Tyto domácí lanýže jsou kalorickou záležitostí, takže platí klasické pravidlo. Pár kousků a dost.🙂 A rychle se rozdělit. Jsou totiž nebezpečně dobré.🙂

Množství z 200 g čokolády vyjde asi na 20 lanýžů. Záleží, jak velké je budete dělat.🙂

 Ingredience (asi 20 minikošíčků)

  • 200 g kvalitní hořké čokolády (zkusila jsem i variantu hořko-mléčnou)
  • 140 ml tučné smetany ke šlehání (min. 33%)
  • 2 lžičky rumu nebo jiného aromatického alkoholu či likéru (může být i mandlový extrakt)
  • Pistácie na obalení (nadrcené, nesolené)
  • Malé papírové košíčky o průměru 2,5 cm (Je to napsáno na krabičce)

Postup

  1. V rendlíku zahřeju smetanu a přidám nalámanou čokoládu. Mírně zahřívám a míchám do úplného rozpuštění. Důležité je, aby se čokoláda se smetanou vůbec nepřipralovala či nevařila. Do rozpuštěné čokolády se smetanou v tuto chvíli přidám asi 2 lžičky rumu. Lze dochutit také pár kapkami vanilkového či mandlového extraktu.
  2. Hmotu vliju do malého pekáčku vyloženého pečícím papírem. Já jsem použila pekáček asi 25 x 20 cm. Přetáhnu potravinářskou fólií a nechám v lednici ztuhnout. Minimálně pár hodin, případně přes noc.
  3. Ze ztuhlé hmoty pomocí lžičky nabírám malé kopečky a rychle je vytvaruji do kuliček a obalím v posekaných či namletých pistáciích. Pistácie jsem před jejich nasekáním v sekáčku krátce a jemně opražila na pánvi. Mají pak zajímavou chuť. Tento krok je možné vynechat.🙂
  4. Hotové lanýže dávám do malých papírových cukrářských košíčků o průměru 2,5 cm. Nechám vychladit v lednici. Hotovo!

TIP

Čokoládovo smetanovou hmotu můžete samozřejmě obalit i v jiných ingrediencích. Když budete dělat lanýžů více, třeba z dvojité dávky, vyplatí se některé obalit v oříškách, jiné v kakau či v kombinaci kakaa a skořice. Krásně vypadají lanýže obalené v růžovém prášku z mrazem sušených malin.

☝️Hořkou čokoládu také skvěle využijete v tomto receptu na fazolové brownies bez mouky.🙂

Ať se vám sladkosti z čokolády povedou!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Jak udělat čokoládové lanýže

Čokoládové lanýže dávám do malých cukrářských papírových košíčků o průměru 2,5 cm.

 
Lanýže s ořechy

Jednohubka tak akorát.🙂

 
Lanýže z hořké čokolády

Když je někam převážím, je dobré, když jsou v dóze či nějaké krabičce pevně u sebe.

 
Jak udělat lanýže z čokolády

Hotové lanýže dám vychladit do lednice. Tam je i uchovávám.

 
Čokoládové lanýže

Po zakousnutí...Intenzivní spojení čokolády a smetany...Jak jednoduché. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?