Rychle / jednoduše / zdravě

Zdravá ředkvičková pomazánka

Chroupat samotné ředkvičky, to není pro každého. Některé totiž docela dost pálí. Pokud ale z ředkviček uděláte pomazánku, velice tím zjemníte jejich chuť a vyřešíte problém „co na chleba“ :)
Ředkvičky

Chroupat samotné ředkvičky, to není pro každého. Některé totiž docela dost pálí. Pokud ale z ředkviček uděláte pomazánku, velice tím zjemníte jejich chuť a vyřešíte problém „co na chleba“ :)

Budete potřebovat

  • 2 svazky ředkviček
  • 3 na tvrdo uvařená vejce
  • 200 g žervé (nebo 100g žervé a 100 g nízkotučného tvarohu)
  • 2 lžíce másla
  • 50 g nastrouhaného tvrdého sýra (můžete vynechat)
  • 1 lžičku hořčice
  • Sůl

Postup

  1. Ředkvičky zbavte stonků, očistěte, omyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Posolte a nechte je pustit vodu v sítku. Přebytečnou vodu pak ještě z ředkviček vymačkejte.
  3. Přidejte na kostičky pokrájená na tvrdo uvařená vejce.
  4. Přidejte žervé a/nebo tvaroh, trošku másla, na jemno nastrouhaný sýr, lžičku hořčice a dle chuti lehce osolte .

TIP

Pokud si chcete pomazánku (třeba jen pro sebe) udělat dietní, nastrouhejte asi 5 ředkviček, přidejte 1 na tvrdo uvařené vejce, sůl, půl lžičky hořčice a 2 lžíce nízkotučného tvarohu. Pokud nepoužijete smetanový či tavený sýr, které jsou často vysokoprocentní, a vynecháte tvrdý sýr, snížíte tak výrazně kalorickou hodnotu pomazánky.

Něco navíc k receptu

V ředkvičkách najdeme bohatý zdroj vitaminu C, další prospěšnou látkou v této zelenině je kyselina listová, která je významná především pro budoucí maminky. Hořčičné oleje dodávají ředkvičkám jejich typickou, štiplavou chuť. Zabíjí tak bakterie a plísně na našich sliznicích. Pravidelnou konzumací ředkviček můžeme tyto přemnožené kultury účinně likvidovat a zabraňovat jejich dalšímu množení. Stejně ale fungují i v dalších částech našeho těla - v ústní dutině i v oblasti nosohltanu, pomáhají léčit rýmu a kašel. Ředkvičky jsou tedy vhodnou stravou i v době nachlazení a nemocí dýchacích cest, kdy potlačují infekce a posilují naše tělo v boji proti nim.

Ředkvičky jsou dobré, zdravé, tak hurá na ně :)

Kamila

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Ředkvičková pomazánka
Ředkvičky je zapotřebí nechat "vypotit", jinak vám voda v nich obsažená pomazánku příliš naředí.
 
Ředkvičková pomazánka
Ředkvičková pomazánka je zdravá a chutná dobře na jakémkoliv pečivu.
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Michaela
Je naprosto úžasná. Díky za recept, určitě se k ní bude vrace častěji :-)
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Tak to jsem moc ráda, že Vám chutnala :)
Kamča Galča
Taktééééž chválím, je moc dobrá :-)
Hanka
Je úúúžasná a zítra ji dělám znova, protože mám ředkviček celý záhon :-)
Misa
Ja taky moc a moc diky, pac je famozni.Kazdy si hned bere recept. Jedinne, co jsem udelala jinak, ze jsem redkvicky nastrouhala na jemno. Jste moooc sikovna a tesim se na dalsi recepty.
Janča
I když jsem už zralá žena a vařím již dlouhá léta, Váš recept mne zaujal. Pomazánka byla moc dobrá. Určitě se k Vám zase někdy podívám.
Věrča
Hledala jsem nějaký recept a našla, děkuji za něj, mám ředkvičky ráda ale stále nastrouhané na chlebu s máslem, už to není to ořechové, díky, je výborná !
Věrča
Hledala jsem nějaký recept a našla, děkuji za něj, mám ředkvičky ráda ale stále nastrouhané na chlebu s máslem, už to není to ořechové, díky, je výborná !
Edit
Je výborná! Aktuálně jsem na dietě, takže se tady na webu hodně inspiruju (vlastně podle ničeho jiného teď nevařím). Některá jídla mi moc nejedou, ale o téhle pomazánce t říct nemůžu, je fakt jedlá!
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?