Rychle / jednoduše / zdravě

Fazolové brownies bez mouky

Úžasná verze na oblíbený moučník brownies. V hlavní roli fazole a čokoláda. Voňavý, chuťově plný, neodolatelný... 🙂
Brownies bez mouky

Než vznikla tato verze alternativních brownies, proběhlo několik pokusů, pokaždé s jiným složením. V mnoha receptech na fazolové brownies se používá banán, mně tady ale chuťově nesedí. Čokoládová chuť také často bývá zastoupena jen kakaem.

Mým cílem tedy bylo vytvořit "tak akorát" množství brownies bez banánu, bez mouky a s hořkou čokoládou uvnitř. Ostatně do originálních brownies čokoláda patří.

Tady je můj vyzkoušený osvědčený recept.🙂

Potřebujete

  • 1 plechovka červených fazolí ( po slití asi 300 g, nebo doma dostatečně uvařené fazole)
  • 3 vejce
  • 150 g kvalitní hořké čokolády
  • 100 g sypkého sladidla dle preferencí
  • 1 bio vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt (lze vynechat)
  • 30 g sypkého kakaa
  • 1 lžička bio kypřícího prášku do pečiva
  • 4 lžíce rostlinného oleje (může být i jiný tuk, máslo apod.)

Postup

  1. Nejdříve si dám nad páru nebo do vodní lázně rozpustit čokoládu. Pozvolna.
  2. Fazole sliju a tyčovým mixérem je rozmixuji úplně do hladka. V průběhu mixování přidám 4 lžíce oleje.
  3. Celá vejce vyšlehám spolu se sladidlem a případně i vanilkovým cukrem do husté pěny.
  4. Fazolovou hmotu promíchám s čokoládou, pak s vaječnou pěnou a nakonec přidám kakao se lžičkou kypřícího prášku.
  5. Formu vyložím pečícím papírem, stěrkou do ní urovnám hmotu a dám péct na 175 stupňů asi na 35 - 40 minut. Hotovo! Krájím až po vychladnutí. 🙂

☝️A co se zbytkem hořké čokolády? Může se hodit třeba do těchto sušenek cookies s kousky čokolády🙂

Ať vám jde práce s čokoládou od ruky! 🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Brownies z fazolí

Množství je do menšího pekáčku nebo formy. Tato forma má 22x24 cm.

 
Čokoládové brownies z fazolí

Peču na 175 stupňů 35 až 40 minut. Nechám vychladnout a až pak krájím...

 
Fazolové brownies bez mouky

Vláčný dezert, bohatá čokoládová chuť, zcela bez mouky. Výborné! 🙂

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Edit
Právě jsem dodělala a super! Že je z fazolí, kdybych to sama nedělala, nevěřila bych! Fakt luxus!
Luca
Chtela bych vyzkouset tento recept, manzel nesnese lusteniny, je to v moucniku citit? Nebo se to ztrati?
Radka
Skvělý recept, jednoduché a velice chutné, fazole cítit nejsou jen čokoláda a není to žádná suchá buchta, opravdu mě tento recept mile překvapil i mojí 8 letou dceru, která se zpočátku ušklíbala, když viděla, že to bude z fazolí. Perfect
Jana
Zkoušeli jsme doma již několik receptů na brownies, ale tenhle je zatím teda bezkonkurenční :) Další super vychytaný recept z Vašich stránek paní Kamilo. Vaše recepty jsou pro mě opravdu inspirující a sázkou na jistotu :) Děkuji.
Míša
Moc chutné, žádná dusivka a vůbec není poznat, že je to z fazolí. Určitě budeme péct pravidelně, protože syn buchty a koláče miluje, ale já ho nechci pořád krmit jen moukou. Děkuji :-)
Eliška
Skvělé, doporučuji a děkuji za recept :)
Hanka
Kamilo, děkuji za recept! Jiné brownies už nedělám, předčilo všechny mé předchozí pokusy o to klasické i to zdravější. :) Je úžasně čokoládové a ta vláčná konzistence mě baví. Fazole za tím nikdo nehledal. A je bez mouky i laktózy, takže s ním potěším i dietně náročnější kamarády. Díky moc!
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?