Rychle / jednoduše / zdravě

Těstoviny s cuketovou omáčkou, schwarzwaldskou šunkou a sýrem

Rychlý a snadný způsob, jak zakomponovat cukety do těstovin. Omáčka hotová raz dva, kterou perfektně vyladí opečená šunka a kvalitní vyzrálý sýr.
Cuketová omáčka na těstoviny

Když byly děti malé, cuketovou omáčku jsem kvůli nim mixovala do hladka. Teď už ji dělám jinak. Cuketu nastrouhám na jemno, nic nemixuji a na talíři těstoviny ještě doplňuji o kousky opečené šunky nebo pancetty a doladím vyzrálým sýrem. Dohromady skvělé!

Ingredience (cca 4 porce)

  • Těstoviny fusilli (druh dle vašeho stylu, na fotce jsou bezlepkové)
  • 3 střední tvrdší cukety (strouhám na jemno)
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • Olivový olej nebo máslo Ghí
  • 1 kelímek zakysané smetany (cca 200 g)
  • Na dochucení sůl, pepř, sypký zeleninový bujón nebo sušené bylinky dle chuti
  • Schwarzwaldská šunka
  • Tvrdý vyzrálý sýr (Grana padano, Gran Moravia, Parmezán atd.)

 Postup

  1. Cibuli nakrájím na drobno, cukety omyju a nastrouhám na jemno.
  2. Zatímco chystám omáčku, dám vařit těstoviny do vroucí osolené vody. Těstoviny musí zůstat pevné na skus, aby se daly dobře promíchat s omáčkou a nerozpadly se.
  3. V pánvi nechám na olivovém oleji nebo másle Ghí zesklovatět cibuli, přidám prolisovaný stroužek česneku, promíchám a hned přidám nastrouhanou cuketu. Ochutím. Cuketu na pánvi nedusím pod pokličkou, ale spíše restuji. Postupně se zbaví vody. Stačí 5 minut nebo podle situace v pánvi.🙂
  4. Odstavím z plotny a vmíchám zakysanou smetanu tak, aby vznikla hustá cuketová omáčka.

 TIP

Místo zakysané smetany můžete cuketu zjemnit hustou rostlinnou smetanou nebo ji promíchat s ricottou.

☝️Další cuketový recept? Doporučuji vyzkoušet cuketu zapečenou se žampiony a sýrem.🙂

Ať se vám recepty povedou!

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Cuketová omáčka na těstoviny

Na tento recept ráda používám těstoviny vrtulky. Omáčka na nich krásně drží. Tyto těstoviny jsou zrovna bezlepkové.🙂

 
Cuketa těstoviny

Na závěr těstoviny s cuketovou omáčkou posypu lehce opečenou schwarzwaldskou šunkou nebo pancettou a vyzrálým tvrdým sýrem.Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?