Rychle / jednoduše / zdravě

Zapečené smetanové brambory s tofu a hráškem

Variace zapečených brambor, kdy místo "tradičních" kostiček uzeniny použijeme ochucené tofu jako zdroj bílkovin. Pořádná porce do zlatova orestované cibulky zajistí výraznou chuť, smetana zase vláčnost a lehkou krémovost. Toto jídlo se skvěle hodí i jako oběd s sebou do krabičky.
Zapečené brambory recept

 Ingredience na střední pekáček

  • 1 kg brambor uvařených ve slupce
  • 1 balení ochuceného tofu - např. marinované nebo uzené
  • 200 g mraženého hrášku
  • 2 velké cibule
  • 1 balení vysokoprocentní smetany (200 až 250 ml, 33 %)
  • Tuk na vymazání pekáče a orestování cibule - doporučuji přepuštěné máslo Ghí
  • Na dochucení sůl, pepř a zelené bylinky nebo oblíbená směs koření - já dávám např. Brambůrek nebo Arménskou adžiku

 Postup

  1. Ideálně den předem si uvařím brambory ve slupce. Brambory pak oloupu, nakrájím na malé kostičky, nebo je protlačím skrz mřížku jako na bramborový salát. Malé kousky brambor v míse důkladně promíchám s kořením.

  2. Cibuli nakrájím na kostičky a orestuji pozvolna do zlatova na přepuštěném másle Ghí. Ke konci přidám tofu nakrájené na kostičky a společně krátce promíchám.

  3. Ve větší míse smíchám dohromady brambory, cibuli s tofu, dle potřeby ještě trochu osolím. Vmíchám povolený hrášek a důkladně propojím.

  4. Směs dám do vymaštěného pekáče střední velikosti tak, aby brambory nebyly v příliš vysoké vrstvě. Lepší je vrstva jen pár centimetrů. Zaliju rovnoměrně tučnější smetanou a zapeču v troubě do zlatova bez poklopu. Peču asi na 180 stupňů 30 až 35 minut. Hotovo!

TIP č. 1

Osvědčilo se mi brambory ve slupce připravovat nad párou. Mám skleněný parní nástavec, který nasadím na hrnec a pára se o vše postará. Brambory si díky tomuto postupu zachovají více živin.

 TIP č. 2

Pokud chci, aby bylo jídlo více zeleninové, přidám k hrášku ještě malé kousky brokolice. Tu je třeba předem krátce tepelně upravit. Ideálně nad párou. Zůstane tak hezky zelená. Jindy zase jednu cibuli nahradím pórkem, který je v jídle také vynikající.

☝️Další nápad na jídlo s bramborami a tofu? Vyzkoušejte tyto Zapečené brambory s brokolicí, tofu a zapékací omáčkou.🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Zapečené brambory bez masa

Vláčné, smetanové, voňavé po cibulce a koření.Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?