Rychle / jednoduše / zdravě

Zdravé palačinky z ovesných vloček se zeleninovo-sýrovou náplní

Kdybych měla vybrat 5 TOP surovin, bez kterých bych se v rámci zdravého stravování opravdu nechtěla obejít, patřily by mezi ně rozhodně jemné ovesné vločky. Ke snídani si je navíc mohou dopřát i ti, kteří preferují slané snídaně. Vyrobíte z nich během chvíle nutričně bohatou snídani, která může mít formu kaše nebo třeba palačinek.
Palačinky z ovesných vloček

Když už si některá surovina zaslouží své pevné místo na pracovní desce v kuchyni, to je co říct. Přesypu ji do dózy, mám ji pořád na očích, je z ní zrátka stálice. Ať už z pohledu ženy, která se zabývá výživou, tak z pohledu mámy, která hledá cesty, jak si zdravě usnadnit život v kuchyni. A takovou surovinou jsou právě jemné ovesné vločky. Neustále objevuji nové možnosti jejich využití.

Budete potřebovat

Na ovesné palačinky

  • 200g ovesných vloček (jemné nebo jemné s vlákninou)
  • 350ml mléka nebo rostlinného nápoje (nebo víc dle potřeby)
  • 2 vejce
  • sůl, pažitku

Na zeleninovo-sýrovou směs

  • 1 menší cuketu
  • 1 mrkev
  • 1 šalotku
  • Olivový olej
  • Tvrdý sýr
  • Na dochucení sůl, pepř, zelené bylinky dle chuti (pažitka, koriandr)

Postup

  1. Ovesné vločky rozemelte na mouku. Třeba v robotu.
  2. Vzniklou ovesnou mouku smíchejte mlékem, vejci, nasekanou pažitkou, lehce osolte a vzniklé těsto nechte chvíli odležet. Těsto má tendenci v čase více a více houstnout, proto závěrečnou konzistenci dolaďte tekutinou tak, aby šly z těsta dobře dělat palačinky.
  3. Připravte si zeleninovou směs. Cuketu a mrkev nakrájejte na drobno a orestujte na olivovém oleji. Dochuťte solí, pepřem, oblíbeným kořením. Ke konci přidejte nastrouhaný sýr.
  4. Na nepřilnavé pánvi potřené trochou oleje smažte z obou stran palačinky a naplňte směsí.

K čemu všemu se v rychlé kuchyni ještě mohou hodit ovesné vločky?

  • Na zahuštění polévek, třeba krémové zeleninové nebo bramboračky
  • Do bramboráků a zeleninových placiček
  • Na přípravu domácích sušenek pro děti
  • Místo části mouky do drobenky na koláč
  • Na domácí knedlíčky do vývaru
  • Místo části mouky do zdravých moučníků
  • Na domácí myssli tyčinky

Toto jídlo vyniká vysokou nutriční hodnotou, nízkým glykemickým indexem, velkým množstvím vlákniny a výbornou sytící schopností bez nadměrné kalorické hodnoty.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Palačinky na slano

Těsto z ovesných vloček je připravené, zelenina je orestovaná, teď už jen upéct palačinky...

 
Zeleninová směs do palačinek

Do palačinek se mi perfektně osvědčila cuketa a mrkev. Neutrální základ pro jemné i pikantní varianty. Tepelně upravená mrkev je výborným a využitelným zdrojem karotenoidů.

 
Slané palačinky

... a když se ten sýr uvnitř hezky rozteče a spojí s vychucenou zeleninou, rozhodně to není nějaká zdravá nuda ... :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Eva
Super napad, moc dekujeme za skvely recept! Pochutnali jsme si cela rodina a dokonce nikomu nechybelo maso :) Akorat jsme meli hodne palacinek a malo zel. smesi, tak priste udelam vetsi porci zeleniny. ;)
Jana Kotzinová
Vyzkoušeno, chutná opravdu skvěle. Už se těším na další várku, cuket je teď dost. Jen jsem měla problém s palačinkami, trhaly se, tak jsem dělala jen menší placičky. Moc díky,
Zuzana
Výborné!! Všem nám moc chutnaly.
Jana
Palačinky z ovesné mouky jsem zkoušela poprvé a byli výborné! Já udělala směs z červení cibule, červené papriky a sýra.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?