Rychle / jednoduše / zdravě

Vynikající jablečný moučník s drobenkou

Tento moučník je opravdu vynikající. A díky jablkům i šťavnatý. Každý si ho navíc může osladit podle svých zvyklostí ...
Zdravý jablečný moučník

Kopa jablek přede mnou a s ní spojená touha potěšit rodinu dobrým moučníkem. Aby moučník odpovídal mé představě, nezbývalo, než zapojit vlastní fantazii a zkombinovat těsto, náplň a drobenku tak, aby to jednoduše "vyšlo". A ono to vyšlo. Výsledkem je fakt úžasný moučník, díky jablečné náplni i šťavnatý. Celý výtvor pak doladila drobenka, ve které jsem část mouky nahradila jemnými ovesnými vločkami, které drobence dodaly speciální chuť a lehkou křupavost.

Budete potřebovat

Na těsto

  • 100g polohrubé mouky
  • 100g celozrnné mouky (pšeničná nebo špaldová)
  • 100g másla
  • 1 žloutek
  • Špetku soli
  • 1 kelímek jogurtu (150g)
  • ½ prášku do pečiva (BIO bez fosfátů)

Na náplň

  • asi 6 jablek (na jemno posekané nebo nastrouhané)
  • rozinky dle chuti
  • skořici dle chuti
  • Pokud chcete náplň osladit – můžete použít med, různé obilné sirupy, agáve sirup.
  • Kdo chce, může přidat ořechy

Na drobenku

  • 50g celozrnné mouky (dala jsem špaldovou)
  • 3 lžíce ovesných vloček (jemné)
  • 50g másla
  • 50g přírodního cukru

Postup

  1. Všechny ingredience na těsto zpracujte dohromady. Buď ručně nebo v hnětači. Máslo nesmí být ani tvrdé z lednice, ani rozpuštěné. Musí být pevné a před přidáním k mouce je možné ho nakrájet na menší kousky a pak zapracovat do těsta. Výsledkem by mělo být kompaktní těsto, ze kterého v pohodě vytvoříte bochánek. Tento bochánek rozválejte nebo prsty namačkejte rovnoměrně do kulaté formy (průměr min.26cm), může být i menší pekáček.
  2. Na náplň jablka nakrájejte na kousky, je možné je také na hrubo nastrouhat. Já jsem je posekala v malém robotu. Přidejte rozinky a skořici dle chuti. Měla jsem i zbytek posekaných lískových ořechů, tak jsem je do náplně také dala. Tuto náplň oslaďte, jak jste zvyklí. Samozřejmě, že čím méně, tím lépe. Nějaký cukr je také v drobence. Rozinky náplň také přirozeně osladí, pokud ale máte kyselejší jablka, lze jablka dosladit třeba medem nebo jakýmkoliv sirupem ze zdravé výživy, který slouží ke slazení. Jabelčnou náplň dejte na těsto.
  3. Pak už si jen přichystejte drobenku tak, že budete mezi prsty mnout všechny ingredience na drobenku, až se vše spojí a vytvoří hrudky. Ty pak hala bala rozmístěte na samý vrch moučníku.
  4. Pečte asi na 180 stupňů 35 – 40 minut, dle vaší trouby.

Část másla jsem v těstě nahradila bílým jogurtem, což zafungovalo výborně. Těsto je navíc zcela bez cukru. Vůbec tam není zapotřebí díky jablečné náplni a sladké drobence. Kombinace nesladkého těsta a sladké náplně je výborná.

Čerstvě upečený moučník je křehký, proto jej nechte nejdříve zchladnout, aby šel hezky krájet :)

Doufám, že vám bude chutnat! Určitě se vám povede :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Vláčný moučník
Těsto na moučník. Lze ho rozválet nebo vymačkat do formy pomocí prstů.
 
Jablečný moučník
Jablka jsem nasekala na jemno a smíchala se skořicí, rozinkami a trochou obilného sirupu.
 
Drobenka s ovesnými vločkami
Drobenka na tomto moučníku je fakt výborná. Ovesné vločky jsem do ní zkusila přidat poprvé a výsledek je perfektní.
 
Zdravá drobenka
Tomu se říká drobenka :-)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Adel
Vypada uzasne, urcite ho co nejdrive zkusim! :)
Monika
Koláč jsem dnes upekla, je opravdu luxusní. Špaldová mouka a oříšky bych určitě nevynechávala a také ovesné vločky v drobence přinášejí další dimezi chutí :-). Paní Kamilo, přestože nejsem žádný velký kuchař, Vaše recepty se mi vždycky povedou na jedničku. Opravdu skvělé stránky. Díky :-)
Kamila (varilamysicka)
Moniko díky, Váš komentář mě zahřál u srdce :-) Zaprvé jsem ráda, že se koláč povedl a zadruhé mě těší, že se Vám stránky líbí. Ráda bych se podělila o mnoho jiných receptů, momentálně ale nemám tolik času kvůli mateřským povinnostem. Každopádně do budoucna je se na co těšit :-)
Zuzka
Včera jsem upekla v třešňové variantě a dnes je k snídani :-) Vyborný, vláčný a přesto křupaný. A jako bonus - zdravý, plný živin a s minimem cukru. Díky za super recept.
Jana
Právě jsem dopekla a ještě teplý nakrojila a je opravdu výborný. Akorát sladký a má zvláštní dobrou chuť. Recept mám opsaný v sešitě a musela jsem se jít přesvědčit, že v těstě není opravdu žádný cukr. To mi bylo divné, ale je to takhle doopravdy skvělé. Děkuji za tento i ostatní recepty, ráda se na vaše stránky chodím inspirovat.
Kamila (varilamysicka)
Jano moc moc děkuji za zpětnou vazbu. Já mam teď doma spoustu jablek, která už chtějí zpracovat, tak se na tento moučník také vrhnu :-) V některých receptech opravdu není třeba zbytečně přidávat cukr. Čím méně, tím lépe, ale vždy tak, aby to chutnalo, to je jasné :-) Těším se na další komentáře, pokud něco zkusíte.
Kamila (varilamysicka)
Zuzko, no v třešňové variantě, to bych chtěla ochutnat :-) Vláčný a přesto křupavý, to je pravda. Děkuji za komentář a mám radost, že chutnal.
Šárka
První váš recept, který jsem vyzkoušela, a nebude určitě poslední. Moc jsme si s přítelem pochutnali,koláč je výborný.
Veru
Výborný jalečný koláč plný bohatých chutí :-) jen ho příště budu péct déle . Pekla jsem 40 minut na 180 ale těsto je trochu nedopečené ale i tak moc dobrý :-) děkuji . Máte bezva stránky . Našla jsem je až nedávno a máte hlavně hodně podobné chutě jako já tak to se mi hodí na další inspirace :-)
Radka
Vaše stránky jsem objevila nedávno. Vše co jsem zatím upekla nebo uvařila ...chutnalo. Takže díky za inspiraci a zdravé recepty. Tento koláč je opravdu výtečný a zcela bez cukru. Peču ho na přání dcery velmi často. Chystám se ho upéct i ve švestkové variantě:DD
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?