Rychle / jednoduše / zdravě

Rychlý listový závin se zeleninou

Slaný listový závin nikdy chutí neurazí. Jak ho udělat tak, aby byl sytý, chuťově výrazný a zároveň obsahoval dostatek vlákniny?
Závin z listového těsta

Když peču, tak si ve většině případů těsta vždy připravuji sama. Na jakýkoliv závin se dá domácí těsto připravit snadno a rychle. Nikdy ale není tak křupavé a specifické jako to listové. Zas takový nadšenec ale nejsem, abych ho vyráběla doma, tak sem tam koupím hotové chlazené listové těsto, které je v lednici připravené. Stačí ho vytáhnout, naplnit nasekanými jablky, rozinkami, posypat skořicovým cukrem a za pár minut je v troubě. Je ale výborným základem i pro slané varianty. Nejčastěji ho plním zelím nebo špenátem, teď jsem ho ale doslova "narvala" zeleninou, aby to nebylo o tom těstě, ale hlavně o té zelenině.

Budete potřebovat

  • 1 balení hotového listového těsta
  • 1 cibule
  • cca 350 g zeleniny (mražený hrášek a na jemné plátky nebo na hrubo nastrouhaná mrkev, může být i směs mražené zeleniny)
  • 2 vejce
  • 100 g nastrouhaného sýra (Gouda, Grana Padano atd.)
  • Olej
  • Sůl, pepř, koření na zeleninu
  • Žloutek nebo mléko na potření
  • Sezamová semínka na posypání

Postup

  1. Zeleninu orestujte na oleji tak, aby lehce změkla. Ochuťte solí, pepřem, oblíbeným kořením na zeleninu.
  2. Rozklepněte do pánve 2 vejce a promíchejte tak, aby se lehce mezi zeleninou "srazila"
  3. Přisypte nastrouhaný sýr, který celou směs dobře spojí.
  4. Placku listového těsta položte i s pečícím papírem na nepřilnavý plech a dopřostřed dejte náplň. Těsto pak přehněte z jedné a z druhé strany a po stranách spojte, aby se nerozlezl.
  5. Potřete žloutkem nebo mlékem a posypte sezamovým semínkem.
  6. Pečte na 190 stupňů asi 20 min nebo do zezlátnutí.

Výborný je teplý i studený :)

A kdybyste té zeleniny měli málo, doplňte si závin na talířku ještě o kopeček kvašené zeleniny, která dodává enzymy, zlepšuje trávení a obsahuje cenné bakterie :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Zdravý závin se zeleninou
 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Renata
Dělám to jako rychlou večeři v podstatě stejně, jen do náplně přidávám konzervu tuňáka (bez vody) a buď tymián nebo provensálské koření. Je to pak mnohem výraznější a rodina tuhle večeři miluje. Děkuji za vsechny skvělé recepty, jsou pro mě velkou inspirací a některé už se u nás doma zabydlely:-)
Bára
Vyzkoušeli jsme a byl výborný. Chystám se a těším se na další recepty z Vašich stránek. Dosud jsem dělávala jen variantu závinu se špenátem, případně s chřestem :-), oboje u nás velmi oblíbené.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?