Obalované „cokoliv“ máte možná rádi stejně, jako já. Klasické crcání s trojobalem už možná ale méně. Mouka, strouhanka, vejce, dózy, talíře …všude se to plete, pak je z toho ještě hora nádobí. Pokud si tedy chcete cokoliv obalit, ať už je to ryba, maso, květák, cuketa, lilek, tofu, a hledáte rychlé řešení, mohu z vlastní zkušenosti doporučit pivní těstíčko. Dá se různě ochutit, umíchané je během chvilky, zkrátka paráda. Hustotu si sami vyzkoušíte. Když je těstíčko moc řídké, skoro nedrží a hned stéká, když je moc husté, vytvoří zbytečně silnou nekřupavou krustu. Musí být prostě „tak akorát“, konzistencí by se dalo přirovnat řidší hořčici.
Budete potřebovat
- Uzené tofu (lze i přírodní, musí se ale ochutit)
- 1 hrnek piva (250ml)
- asi 1 hrnek mouky (cca 150g a více, dle typu mouky) Mouku použijte každopádně hladkou, dala jsem půl na půl obyč hladkou a celozrnnou špaldovou, fungovalo i když jsem dala jen celozrnnou
- 1 vejce
- Olej na smažení – třeba řepkový
- Na ochucení těstíčka – sůl, sladkou papriku nebo uzenou papriku, chutě se mohou dle koření obměňovat
Postup
- Připravte si pivní těstíčko. Rozmíchejte pivo s vejcem a postupně přisypávejte mouku až do požadované konzistence, asi jako řidší hořčice.
- Uzené tofu nakrájejte na plátky silné asi 1 cm.
- Každý plátek namočte v připraveném pivním těstíčku a krátce osmahněte na oleji z obou stran. Tofu nemusí nutně plavat v oleji, já dávám oleje jen trošku a následně pak tofu ještě položím na kuchyňskou utěrku, která odsaje přebytečný tuk.
- Podávejte třeba s brambory či bramborovou kaší, zeleninou nebo zeleninovým salátem.
Když chcete osmažit bílé „přírodní tofu“
Přírodní tofu je zapotřebí předem ochutit. Správný postup by měl být ten, že z tofu tlakem vymačkáte, odsajete vodu. Tím vznikne „prostor“ pro to, aby tofu přijalo nové chuťě. Stačí ho takto zakapat přírodní sojovou omáčkou a nechat půl hodiny odležet. Pak se postupuje obvyklým způsobem ...
Pivní těstíčko je výborné, vděčné a univerzální obalovadlo :-) Zkuste do něj vymáchat třeba právě uzené tofu. Budete překvapeni.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.