Rychle / jednoduše / zdravě

Zeleninová polévka se sýrovými knedlíčky

Jednoduchá a rychlá polévka s bohatou porcí svěží zeleniny. Domácí sýrové knedlíčky jí dodají sytost a šmrnc. Na talíři vypadá skvěle!
Sýrové knedlíčky do polévky

U této polévky není ani tak podstatné to, jestli použijete více či méně mrkve či celeru, nebo se rozhodnete přidat brokolici. Podstatné je, aby se zelenina vařila krátce. Aby zůstala pevná, hezky zářivá. To dodává polévce jedinečný charakter. 🙂

 Ingredience

  • 2 větší mrkve
  • 1 větší kořen petržele
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 miska mraženého hrášku
  • 1 cibule
  • 1 litr vývaru nebo vody
  • Sůl, pepř
  • Zelené bylinky (petrželka, libeček atd.)

Sýrové knedlíčky do polévky

  • 2 střední vejce z volného chovu
  • 50 g tvrdého vyzrálejšího sýra (gouda, grana padano atd.)
  • 50 g krupice nebo hrubé mouky (např. špaldová)
  • 50 g jemně mleté mouky dle preference (zkoušela jsem špaldovou, pohankovou, bezlepkovou)
  • Sůl, pepř
  • Čerstvé nebo sušené bylinky

Postup

  1. Cibuli nakrájím na kostičky, mrkev a petržel na proužky. Stonek řapíkatého celeru zbavím škrabkou z vypouklé strany tuhých vláken a nakrájím ho na plátky.
  2. Do hrnce dám trochu olivového oleje nebo másla Ghí, nebo kombinaci. Nechám zesklovatět cibuli, přidám mrkev, petržel, celer a restuji asi 2 minuty. Zelenina musí zůstat hezky fresh a pevná.
  3. Zaliju vývarem nebo vodou s kvalitním bujónem a povařím jen pár minut. Ke konci vsypu hrášek a jen krátce provařím.
  4. Dochutím a doplním o nasekané bylinky.
  5. Domácí sýrové knedlíčky. Smíchám vejce s moukami, ochutím a vmíchám nastrouhaný sýr a na jemno nasekané bylinky. Každé vejce je jinak velké a každá mouka jinak saje tekutiny, proto se přesné množství mouky řídí "situací" v misce. Hmota na knedlíčky musí být dostatečně hutná, jinak by se knedlíčky mohly rozpadnout. Hmotu nabírám lžičkou a tu nořím do vroucí vody. Pracuji rychle, nabírám a vkládám jeden knedlíček za druhým. Každý má trochu jiný tvar.🙂Knedlíčky vařím podle jejich velikosti asi 2 až 4 minuty. Když vyplavou na povrch, ještě je nechám minutu provařit a děrovanou naběračkou vyndám ven.

Do talíře naliju porci polévky a doplním o knedlíčky. Hotovo!

☝️Chcete knedlíčky bez sýra, přesto něčím zajímavé? Vyzkoušejte domácí knedlíčky do polévky s lahůdkovým droždím.

Ať vám polévka chutná!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


řapíkatý celer recept
 
Zeleninová polévka s hráškem recept

Mrkev a petržel nakrájím na nudličky. Cibuli na kostičky a řapíkatý celer na proužky.

 
Sýrové knedlíčky do polévky

Zeleninu pár minut restuji na olivovém oleji nebo na másle Ghí. Stačí krátce, nesmí se ani trochu připálit.

 
Polévka s jarní zeleninou

Zeleninu povařím ve vývaru max. 5 minut. Hrášek přidám až ke konci. Zelenina musí zůstat pevná, taková fresh.

 
Krupicové knedlíčky do polévky

Těsto na knedlíčky nabírám lžičkou a vkládám je do vroucí vody. Vařím je podle velikosti od 2 do 4 minut.

 
Zeleninová polévka s řapíkatým celerem
 
Domácí zeleninová polévka s knedlíčky

Domácí knedlíčky a bohatá porce zeleniny v chuťově vyladěném vývaru. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?