Rychle / jednoduše / zdravě

Knedlík zdravěji - ze špaldové a kukuřičné mouky

Když dostanete chuť na knedlíky, nemusíte je nutně dělat jen z bílé mouky...
Domácí knedlíky z celozrnné mouky

Na sobotu jsem obdržela "požadavek" - kuře na paprice. Jelikož ráda zkouším nové věci, vymýšlím a experimentuji, tak jsem se rozhodla vyrobit zdravější knedlíky za použití polohrubé kukuřičné mouky, kterou jsem koupila ve zdravé výživě bez konkrétního plánu. Podobným způsobem lze zkoušet různé verze knedlíků, záleží pak tedy jen na chuťových preferencích. Tyhle špaldovo-kukuřičné u nás sedly celé rodině :-)

Budete potřebovat

  • 200ml tekutiny (může být 200ml mléka nebo půl na půl s vodou)
  • 200g špaldové celozrnné mouky
  • 200g kukuřičné polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžičku soli (lze dát méně, když bude knedlík pro menší děti)
  • 1 lžičku sušeného droždí

Postup

  1. Všechny ingredience zpracujte a nechte vykynout těsto. Můžete vše udělat ručně, pokud však máte domácí pekárnu, stačí zapnout program "těsto" a máte to bez námahy.
  2. Po vykynutí těsto rozdělte na 2 bochánky a vyválejte z každého knedlík. Já se snažím dělat válečky úzké, protože vařením dost nabydou, tak aby vám z toho nevznikly nějaké koule :-)
  3. Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte asi 20 minut. Po 10 minutách každý knedlik v hrnci obraťte. Můžete je připravit i v páře na "utěrce", jak to dělávaly naše babičky.

Knedlíky jsou jak konzistencí, tak chutí úplně jiné, než ty klasické. Oproti knedlíkům z bílé mouky však obsahují více vlákniny, živin a méně lepku. I když jsou zdravější, tak jsou to pořád knedlíky, určitě je tedy lepší nesníst jich 6 :-)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Zdravé knedlíky

Tak tady jsou - 2 uplácané šišky :)

 
Špaldovo-kukuřičné knedlíky

Kuře na paprice (zdravější verze) a špaldovo-kukuřičný knedlík

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Zdena
Vypadá to krásně, zítra budeme mít návštěvu, tak se do nich pustím. Akorát jsem zjistila, že mám kukuřičnou mouku jen hladkou- bude to vadit? Díky, Zdena
Lenka
Kamčo, knedlíky jsou moc dobré, ale při vaření mi dost popraskaly. Kde jsem udělala chybu ? Poradíte ? Dělala jsem vše dle receptu. Děkuji za odpověď.
Kamila (varilamysicka)
Leni, díky za zprávu. To bohuželo netuším, protože každá mouka je jiná. Tohle je holt taková alchymie ...Možná byly moc tuhé. Mně teda také popraskaly, ale neřešila jsem to, protože chuťově byly v pohodě a splnily účel. Poslední dobou zkouším knedlíky dělat nad párou a je to celkem praktické. Zkusila bych těsto malinko pozměnit, stačí pracovat s množstvím tekutiny a pozorovat, zda se to nezlepšilo. Každá mouka je jiná a způsobí jiný výsledek, tak to holt je. Kamča
Dita Šárková
Tak jsem na sobotu též zkusila a výsledek je super! ;) Neměla jsem krupici jen kukuřičnou mouku a čerstvé droždí jsem dala tak čtvrt.. Robot si s tím poradil a na páře vyšly skvěle!! Povrch jsem mašlovačkou lehce potřela oliváčem a prasklé nebyly.. Zařazuji do naších oblíbených receptů;) PS: díky Moc za inspiraci, zatím se mi všechny Vaše recepty povedly!;) Dita
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?