Rychle / jednoduše / zdravě

Květák zapečený v troubě s jogurtem a sýrem

Když si chcete dopřát květák tak, abyste nemuseli dlouho bůhvíco vymýšlet a nemuseli pak v kuchyni hodinu uklízet, zkuste tento jednoduchý recept :)
Květák se sýrem

Sezóna českého květáku je tu a toho se musí využít. Květák ale patří mezi zeleninu, u které se většina lidí drží zajeté naučené klasiky. Obalovaný smažený květák a květáková polévka jsou "sázkou na jistotu". Dále jsou oblíbené také různé placičky nebo květák zapečený v bešamelu se spoustou sýra a uzeným masem.

Já jsem se rozhodla květák upravit tak, aby nebyl smažený, aby nebyl chuťově nudný a aby nezapadl do hory smetanovo sýrové omáčky.

Růžičky květáku jsem jen krátce předvařila, promíchala je se směsí z vajec, jogurtu, sýra a trochy kukuřičné strouhanky a zapekla. S výsledkem jsem byla spokojená :)

Na 2 - 3 porce potřebujete

  • Růžičky z 1 středního květáku
  • 2 vejce
  • 1 kelímek bílého jogurtu ( 125 - 150 g dle množství růžiček )
  • 50 g tučnějšího tvrdého sýra (dala jsem vyzrálou goudu)
  • cca 3 lžíce kukuřičné strouhanky
  • sůl, kari koření nebo jen kurkumu

Postup

  1. Růžičky květáku krátce předvařím v troše osolené vody. Je možné je tepelně upravit i nad párou. Bude pak ještě v troubě, takže stačí jen 5 minut. Květák pak vsypu do sítka a nechám vychladnout.
  2. Mezitím si připravím směs. Ve větší míse metličkou promíchám vejce, bílý jogurt, kukuřičnou strouhanku a ochutím solí a kari kořením. Pak přidám na jemno nastrouhaný tvrdý sýr. Použila jsem výrazný sýr, vyzrálou goudu, která dodá květáku báječnou chuť.
  3. Květák promíchám s připravenou směsí a přendám do zapékací mísy. Já ráda používám menší oválnou skleněnou. Zapeču na 190 stupňů asi 25 minut do lehkého zezlátnutí povrchu.

Ke květáku jsem si pak připravila jednoduchý dip z hustého bílého jogurtu, lžičky majonézy, kari a petrželky. Skvělý by byl také ze zakysané smetany a česneku.

Snadné, rychlé, výborné :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Co s květákem
Růžičky krátce předvařeného květáku promíchané s vejcem, jogurtem, trochou kukuřičné strouhanky a vyzrálým sýrem Gouda.
 
Recept bez masa
Po 25 minutách v troubě.
 
Květák se sýrem
 
Letní úroda
Když mají rajčata sezónu, je třeba ji využít. Ta barva i chuť! S pepřem, bazalkou a pár kapkami olivového oleje jsou úžasná.
 
Jogurtový dip
K pečenému květáku se výborně hodí domácí dip. Ten lze udělat z jogurtu či zakysané smetany, ochutit se může také trochou majonézy, kořením kari a petrželkou. A teď už jen namočit! :)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?