Rychle / jednoduše / zdravě

Kynuté lívance s cizrnovou moukou

Připravit domácí kynuté lívance je jednoduché, zapojit alternativní mouku zase nápadité a z nutričního hlediska přínosné.
Lívance recept varilamysicka

Sladká domácí snídaně v podobě palačinek, křehkých vaflí či nadýchaných lívanců přijde jednou za čas vhod :) A záleží jen na nás, které ingredience nás dovedou k výsledku :)

Existuje mnoho receptů na lívance bez kynutí, na tomto webu třeba tyto cottage lívance.

Domácí kynuté lívance jsou snadné na přípravu, jen se musí počítat s časem navíc na kynutí. Jejich chuť je zase něco úplně jiného. A jak jsou nadýchané!

 Potřebujete (cca 16 lívanců)

  • 350 ml mléka
  • 250 g mouky ( dávám 100 g hrubé, 100 g jemně mleté cizrnové a 50 g jemně mleté špaldové)
  • 1 vejce
  • 20 g čerstvého droždí ( 1/2 kostky)
  • 2 lžíce cukru ( dala jsem přírodní Muscovado)
  • Špetku soli

 Postup

  1. Droždí rozetřu se lžičkou cukru, zaliju vlažným až teplým mlékem, rozmíchám a nechám vzejít kvásek.
  2. Rozmíchám pak se zbylým mlékem (NE studené) a s vejcem. Pak postupně přisypu mouku, ideálně přes sítko prosátou a přidám špetku soli.
  3. Těsto nechám kynout na teplém místě minimálně 40 minut. Pokud bude kynout déle, vůbec to nevadí.
  4. Nepřilnavý lívanečník ( případně pánev) vytřu pomocí mašlovačky tukem a pomocí naběračky vlévám nadýchané těsto. Peču z obou stran do zlatova.

Lívanečky není dobré zbytečně "přepékat", aby neztratily vláčnost.

Ochutit je můžete povidly bez konzervantů a lžičkou zakysané smetany. V sezóně se hodí čerstvé bobulovité ovoce.

V rámci pestrosti jídelníčku je výhodné do tradičních receptů zapojovat "jiné" ingredience. V tomto případě cizrnovou mouku. Výsledek je vynikající.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Jak nechat vzejít kvásek

Půl kostky čerstvého droždí rozetřu se lžičkou cukru na kašičku a zředím trochou vlažného až teplého mléka ( které vezmu z celkového množství v receptu). Během 10 minut se začnou tvořit bublinky.

 
Jak použít cizrnovou mouku

Cizrnová mouka jemně mletá se hodí do různých typů těst. Není vhodné ji použít ze 100%, ale jen nahradit část mouky, kterou používáte.

 
Kynuté lívance recept

Těsto vždy bez problémů vykyne. Takhle vypadalo asi po 40 minutách.

 
Zdravé lívance

Varianta s rybízovo - višňovým džemem, zakysanou smetanou a skořicí.

 
Cizrnová mouka recept

Lívanečky se dají zvládnout i na pánvi, když ale máte kvalitní nepřilnavý lívanečník, je to nejlepší... Mňam!!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?