Rychle / jednoduše / zdravě

Tagliatelle s krémovou žampionovou omáčkou "Houbař"

Kvalitní těstoviny tagliatelle obalené lahodnou krémovou houbovou omáčkou. V hlavní roli žampiony, kvalitní houbové koření a rostlinná smetana. Geniální výsledek i bez masa a šlehačky.
Těstoviny s houbovou omáčkou

U tohoto receptu jsem se inspirovala postupem přípravy kuřecího soté. Minutková příprava masa se dá aplikovat i na žampiony.

Během chvilky získáte atraktivní krémovou omáčku s vynikající houbovou chutí, která se perfektně hodí k těstovinám.

 Ingredience na 2 porce

  • Tenké dlouhé těstoviny tagliatelle na 2 porce
  • 1 malé balení zahradních nebo krémových žampionů (250 g, ideálně menší kusy žampionů)
  • Malé balení rostlinné smetany (250 ml, např. sojová, mandlová, kešu smetana
  • 2 větší nebo 4 menší jarní cibulky
  • 2 lžičky houbového koření bez soli a glutamanu - za mě je top "Houbař"
  • Olivový olej nebo máslo Ghí
  • 2 lžičky bramborového škrobu
  • Sůl
  • Rostlinné mléko na doladění konzistence
  • Čerstvě mletý pepř a petrželka na ozdobu

Postup

  1. Menší žampiony omyju a nakrájím na čtvrtky. V míse je lehce zakápnu olivovým olejem, přidám lžičku houbového koření, zapráším bramborovým škrobem a promíchám. Cibulku nakrájím na kolečka.
  2. Mezitím si dám vařit vodu na tagliatelle. Připravím je podle návodu.
  3. Do pánve dám trošku oleje nebo másla Ghí a orestuji žampiony jako "minutku". Stačí opravdu pár minut. Přidám cibulku, společně krátce orestuji, ještě dochutím kořením Houbař a osolím. Vliju smetanu, jen krátce provařím a odstavím ze zdroje tepla. Podle potřeby omáčku doladím troškou rostlinného mléka. Je žádoucí, aby byla hustší, protože pak perfektně obalí těstoviny.
  4. Uvařené tagliatelle jen sliju, neproplachuji vodou. Hned je přidám do omáčky a promíchám. Servíruji tak, že tagliatelle namotám na vidličku, aby vzniko větší "hnízdo" a to shrnu na talíř. Zdobím pepřem, petrželkou, olivovým olejem...Hotovo!

 TIP č. 1

Houbové koření je také jedno z těch, které mi doma nesmí chybět. Používám ho kromě houbových omáček do bramboračky, na topinkové směsi s hlívou ústřičnou, nesmí chybět v houbovém guláši! Pro tu správnou houbovou chuť je zde zásadní perfektní složení. Samozřejmě bez soli a glutamanu! A to splňuje Houbař. Jednou zkusíte a toto koření si zamilujete.🙂

 TIP č. 2

Pro tento recept použijte rostlinnou smetanu jemné neutrální chuti. Nedoporučuji použít kokosovou. Její specifická chuť by narušovala tu houbovou...

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Smetanová žampionová omáčka

Hustotu omáčky na závěr ladím podle toho, jaká bude příloha. K rýži či kuskusu se hodí o něco řidší, k těstovinám či nokům zase více krémová.

 
Tagliatelle recept

Vidíte to hnízdečko vepředu? Tagliatelle je hezké servírovat tak, že z pánve na vidličku namotáte "hnízdo" a to pak shrnete na talíř. Vypadá to upraveně.🙂

 
Krémová omáčka se žampiony

Naprosto úžasnou a jedinečnou chuť dodá této omáčce houbové koření Houbař. Aby ne, když obsahuje i praváky.💛

 
Houbová omáčka z rostlinné smetany

Na závěr z mlýnku troška čerstvého pepře, nasekaná petrželka a MŇAM!🙂

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?