Rychle / jednoduše / zdravě

Makrelová pomazánka s cuketou

Spojení výrazné makrely, smetanového sýra a šťavnaté cukety je povedené! Během pár minut je na stole výborná domácí pomazánka...
Makrelová pomazánka s cuketou

Cuketu má mnoho lidí zažitou jako zeleninu určenou k tepelné úpravě. Mezi nejtradičnější recepty patří krémová cuketová polévka, grilovaná cuketa nebo pečené plněné cukety.

Cuketa je ale výborná i syrová. Nejlepší jsou menší, zářivě zelené plody, které jsou hezky křupavé. Syrovou cuketu je možné nastrouhat do salátu, hodí se ale i do pomazánek jako skvělý zdroj vlákniny a svěží chuti.

 Ingredience

  • 1 makrela ve vlastní šťávě ( balení 240 g)
  • 200 g na jemno nastrouhaná cuketa (pak se vymačká voda)
  • 100 g čerstvého smetanového sýra (použila jsem "kostku" v alobalu)
  • 1 menší červená cibule
  • Na dochucení sůl, pepř (může být i trošku hořčice nebo citronové šťávy)
  • cibulková nať nebo zelené bylinky na ozdobu

 Postup

  1. Cuketu nastrouhám na jemno. Dám ji do sítka, pod sítko misku a pomocí lžíce z cukety vymačkám vodu. Je možné daá cuketu také do plátýnka či kapesníku.
  2. Z makrely vyleji vodu a rozmačkám ji vidličkou. Smíchám se smetanovým sýrem a důkladně do hladka propojím.
  3. Teď už jen vmíchám cuketu, na drobno nakrájenou cibuli. Ochutím. Hotovo!

☝️Máte li rádi kombinaci rybiček a cibule, rozhodně vyzkoušejte také tuto sardinkovou pomazánku s cibulí a sušenými nakládanými rajčaty.🐭

Tato pomazánka je výborná na čerstvém žitném chlebu ozdobená cibulkovou natí.👍

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Pomazánka s cuketou recept

Pro tento recept jsem použila makrelu ve vlastní šťávě. Je to taková ta potravina, která může být v zásobách a posloužit právě na různé druhy pomazánek.

 
Cuketa pomazánka

Do pomazánky je třeba cuketu trochu odvodnit. Pokud se bude pomazánka jíst hned, může cuketa zůstat více šťavnatá. Pokud pomazánku plánuji nechat do druhého dne, cuketu více vymačkám.

 
Pomazánka z makrely ve vlastní šťávě.

Makrelu rozmačkám do hladké konzistence, důkladně promíchám s čerstvým smetanovým sýrem a pak už jen spojím s vymačkanou a na jemno nastrouhanou cuketou a na drobno nakrájenou červenou cibulí.

 
Pomazánka čerstvý smetanový sýr

Pomazánku nejraději uchovávám ve skleněné dóze s víčkem. Toto je půllitrová dóza. Pomazánky je taková větší miska.

 
Rybičková pomazánka se zeleninou

Na závěr je možné pomazánku doladit třeba i trochou hořčice nebo citronové šťávy. Výrazná chuť makrely a cibule je ale sama o sobě dostačující. Pomazánka je úžasně šťavnatá a skvělá na žitném chlebu.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?