Rychle / jednoduše / zdravě

Obalovaný květák pečený v troubě - vynikající, nemastný, křupavý

Květák kam se podívám a co s ním? Nejjednodušší je udělat polévku nebo květákový mozeček. Obalovat a smažit ho na pánvi se už ale každému nechce. Teď si ale můžete tuto výbornou klasiku dopřát celkem pohodlně a bez nutnosti plné pánve přepáleného oleje. Upečte ho v troubě :) Květák navíc není nutné předvařovat. Šetříte svůj čas na všech frontách :)
Květák recept

Ze zdravotního či výživového hlediska mohu říct, že zeleninu je nejlepší konzumovat buď v syrovém stavu nebo šetrně tepelně upravenou. Podušenou, či na páře. Občas ale vyloženě dostanu chuť na jídla typu obalovaný celer, obalovaná cuketa, mrkvové placičky. Naprosto u mě vyhrává obalovaný květák. Zároveň ale nesnáším smažení. Můžu mít sebelepší olej, který se nepřepaluje, stejně se to ale trochu přepaluje a jde z toho takový ten smaženkový odér, kterým načuchnu já, závěs a asi všechno doma a musim pak pro jistotu odpojit požární hlásič.

Obalovaného květáku se ovšem jen tak nevzdám, tak jsem ho začala péct v troubě. Je to geniální.

Budete potřebovat

  • 1 květák rozebraný na růžičky (nepředvařuje se)
  • Kukuřičnou strouhanku
  • Na těstíčko 4 vejce, asi 8 lžic mouky a sůl
  • Olej

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 stupňů a připravte si těstíčko na obalování růžiček květáku. Do mísy rozklepněte 4 vejce a přidejte libovolnou hladkou mouku (může být i bezlepková) tak, aby vzniklo polohusté těstíčko. Vychází to na asi 8 lžic mouky, ale každá mouka jinak saje, každé vejce je jinak velké. Mrkněte na fotku v postupu. Těstíčko dostatečně osolte. Květák se jinak nesolí.
  2. Květák rozeberte na růžičky a ty syrové obalujte v těstíčku poctivě tak, aby i nějaké těstíčko zateklo dovnitř růžičky.
  3. Obalujte v kukuřičné strouhance. Zkuste fígl s pytlíkem, je to celkem praktické.
  4. Obalený květák rozložte na plech vyložený pečicím papírem a potřeným olejem. Pokud chcete květák opravdu křupavý, můžete ho ještě jemně zvrchu potřít pomocí mašlovačky olejem.
  5. Pečte na 200 stupňů dozlatova, trvá to asi 45 minut.

Výsledkem jsou zlatavé křupavé nemastné růžičky květáku, které jsou vynikající nejen teplé, ale i studené. Dokážu si je představit i jako vhodné jídlo do krabičky někam s sebou.

Výhoda je také to, že při pečení v troubě nevznikají tak vysoké teploty jako při smažení, takže se lze lépe vyhnout vzniku toxických látek.

Květák do trouby a už nikdy jinak! :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Květák pečený v troubě
Střední květák rozebraný na růžičky. Pokud potřebujete vyrobit více porcí, kupte 2.
 
Obalovaný květák recept
Těstíčko na obalování květáku vyrobené jen z hladké mouky a vajec. Jakou mouku zvolíte, je na vás.
 
Kukuřičná strouhanka na obalování
Květák můžete ve strouhance obalovat klasicky v míse, nebo použít fígl se sáčkem. Stačí do něj vhodit květák vymáchaný v těstíčku, zatřást a je obaleno. Funguje to spolehlivě.
 
Květák pečený v troubě
Obalený květák položte na pečicí papír potřený olejem a zvrchu ho lehce pomocí mašlovačky také potřete olejem. Strouhanka pak bude úplně křupavá. Tento krok lze vynechat, zkuste...
 
Zdravý recept květák
Na 200 stupňů byl za 45 minut takhle krásně zlatavý a křupavý.
 
Zdravý oběd vegetariánský
Šťouchané brambory s jarní cibulkou nebo petrželkou ke květáku prostě sedí. Místo kupované tatarky si můžete vyrobit domácí nebo zvolit jemný jogurtový dip. Vynikající jídlo!
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Výborný! Snadná a rychlá příprava - super;)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?