Rychle / jednoduše / zdravě

Cottage lívance - bohaté na bílkoviny

Rychlé, jednoduché a zdravé lívance, kde hlavní roli hraje sýr cottage, který vyniká výhodným poměrem tuků a bílkovin.
Lívance z cottage sýra

Tentokrát vám představuji svoji vyzkoušenou variantu lívanců, které mají úplně jiné nutriční hodnoty než ty klasické. Pro vyšší obsah bílkovin jsou oblíbené ve fitness světě, zrovnatak ale mohou perfektně posloužit jako výživná sváča do ruky pro děti.

Budete potřebovat

10 lívanců (nebo 12 menších)

  • 1 kelímek sýra cottage (200g)
  • 3 vejce
  • cca 120g mouky (dala jsem jemně mletou celozrnnou, může být i obyčejná hladká)
  • 1 lžíci medu
  • špetku soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva (BIO)

Postup

  1. Důkladně promíchejte sýr cottage s vejci.
  2. Přidejte mouku, špetku soli, u sladké varianty lžíci medu (případně obilného sirupu) a půl lžičky prášku do pečiva.
  3. Postupně přimíchávejte mouku. Já jsem použila jen celozrnnou, variantou je obyčejná hladká, případně "půl na půl".

Jaká je správná konzistence těsta?

To, zda bude těsto více či méně husté záleží na typu mouky a velikosti vajec. Pokud by v něm stála lžíce, tak byste pak lívance mohli použít jako dálkovou létající zbraň. Pokud by těsto bylo moc řídké, trhaly by se při obracení. Výsledkem by tedy mělo být středně husté těsto. Na jeden lívanec jsem použila 2 lžíce těsta, které na rozpálené a tukem vymazané pánvi drží ve tvaru lívance, pokud nemáte lívanečník.

Varianta pro malé děti od 1 roku

Lívance se dají jíst rukama, jsou dobré jak teplé, tak studené. Můžou se hodit i jako svačina někam na cestu. Vhodné jsou pro děti cca od 1 roku věku, které mohou jíst celá vejce. Jejich trávicí trakt je ještě citlivý, vynechte proto celozrnnou mouku a použijte obyčejnou. Zásadní je také dávat pozor, aby se olej, na kterém budete lívance opékat, nepřepaloval. Doporučuji kokosový olej, výborné vlastnosti má i máslo Ghí.

TIP

Lívance nemusíte připravovat jen na sladko. Stačí vynechat lžíci medu a užít si je na slano místo pečiva.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Mirka 282
Podobmý recept používám. Jen místo sýta dávám domáci jogurt a smažím na řepkovém oleji. Miroslav Š
Evík
Dobrota, velmi mile překvapili chutí. Určitě je budu dělat i na výlety.
Jana
Velice dobre! I dcerka (17 mesicu) si posmakla :-)
Lelinka
Vyzkouseno. Detem chutnaly. Urcite budeme delat znovu.
Šárka
Tak další recept od Vás vyzkoušen! Výborný!!! :-)
Alca
Dobry den, muzu se zeptat. Na livancich mate bily jogurt nebo zakysanou smetanu? Dekuji za odpoved.
Janča
Tyto lívanečky jsme již několikrát vyráběli, kluci si pochutnali. Nemůžu vynachválit. :-) Děkuji za bezva recept.
Danča
Jedním slovem výborné, děkujeme za skvělý recept, jiné už dělat nebudeme. Dala jsem napůl špaldovou a celozrnnou pšeničnou.
Tina
Super nápad. My do lievancov dáme vždy o trochu menej múky a namiesto nej trochu ovsených vločiek
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?