Rychle / jednoduše / zdravě

Cuketový perník s citronovou polevou

Voňavý perník s bohatou porcí nastrouhané cukety uvnitř, která tam ani není poznat. Cuketa dodá perníku vláčnost. Povrch potřete rychle připravenou domácí citronovou polevou. Díky ní perník krásně vypadá a skvěle chutná.
Perník z cukety s citronovou polevou

 Ingredience (menší plech nebo jiná pečící forma)

  • 350 g mouky (druhy můžete kombinovat, já jsem použila půl na půl špaldovou a čirokovou mouku)
  • 400 g čisté váhy nastrouhané cukety
  • 2 vejce
  • 130 ml oleje
  • 180 g přírodního cukru (nebo jeho alternativy, může být i částečně med)
  • 1 lžíce kakaového prášku
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 3/4 balíčku kypřícího prášku
  • cca 30 ml rostlinného mléka na doladění konzistence (záleží na druhu mouky a vodnatosti cukety)

Citronová poleva

  • 1 lžíce horké vody
  • 1 a půl lžíce citronové šťávy
  • 100 g moučkového cukru nebo jeho alternativy

 Postup

  1. Vejce vyšlehám s cukrem do husté pěny.
  2. Cuketu nastrouhám na hrubo. Když mám menší cuketu, někdy ji strouhám i rovnou se slupkou. Větší cuketu je lepší oloupat a případně vydlabat semínka. Nastrouhanou cuketu smíchám s vaječnou pěnou. Cuketu dávám do mísy rovnou, vodu z ní nijak nevymačkávám...
  3. Postupně přimíchám olej, mouku s práškem do pečiva a ochutím kakaem a perníkovým kořením.
  4. Podle situace doladím konzistenci. Když se mi těsto zdá příliš hutné, zředím ho malým množstvím rostlinného mléka.
  5. Těsto rozprostřu do formy. Formu buď vymažu a vysypu nebo použiju pečící papír. Peču na 175 stupňů asi 30 minut. Doba pečení závisí na typu cukety, mouky a také velikosti formy. Po 25 minutách je lepší zkusit špejlí, jak to vypadá.🙂
  6. Vychladlý perník potřu pomocí stěrky citronovou polevou. Stačí metličkou vyšlehat ingredience na polevu do hladké konzistence. Jde to snadno.
  7. Polevu nechám zatuhnout a perník chvíli odpočinout, aby se dobře krájel. Hotovo!

 TIPY

  • Na internetu můžete běžně pořídit buď nekalorické nebo méně kalorické alternativy moučkového cukru. Buď z eryhtritolu nebo xylitolu.
  • Tento perník mám vyzkoušený i jako čistě bezlepkový, kdy jsem použila jen čirokovou a pohankovou jemně mletou mouku.
  • Pokud doma máte sklenici melasy, přidejte do těsta 1 lžíci. Perníku to jen prospěje.

☝️Další zajímavou variantou na tradiční perník je tento mrkvový perník s domácí čokoládovou polevou.🙂

Ať se vám perníky povedou!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Perník s cuketou

Množství je do menší formy. Tato moje obdélníková forma má rozměry 33 x 26 cm. Pokud byste dali těsto na klasický velký plech, byla by z perníku placka.

 
Jak upéct perník

Perník peču na 175 stupňů do suché špejle. Asi 30 minut. Je lepší ho po 25 minutách zkontrolovat. Záleží, jakou formu použiju a jak vysoké těsto je.

 
Poleva na moučník

K cuketovému perníku se tradičně hodí citronová poleva. Doma připravená. Je to otázka 2 minut.🙂

 
Poleva na perník

Citronová poleva je jistá a vděčná záležitost. Během minutky rozetřená, během chvíle ztuhne...

 
Cuketa moučník recept

Perník šel ihned po upečení v pohodě rozkrájet. Druhý den je ale lepší, vše si hezky "sedne".

 
Perník s citronovou polevou

Polevy dávám jen slabou vrstvu. Pro doladění chuti perníku to bohatě stačí. Méně je více...🙂

 
Cuketový perník s citronovou polevou

Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?