Rychle / jednoduše / zdravě

Bezlepkové kefírové lívance s jáhlovou moukou - vláčné, bez kynutí

Rychlé a vychytané těsto, se kterým se velmi dobře pracuje. Díky kefíru jsou bezlepkové lívanečky vláčné a chuťově atraktivní. Jáhlová mouka je nutričně obohatí, tvarohový krém zase doplní o další bílkoviny.
Jak udělat bezlepkové lívance

 Ingredience

  • 500 ml kefíru
  • 2 vejce
  • 100 g bezlepkové směsi - použila jsem tuto Univerzální směs bez lepku od české Labety
  • 100 g hladké jáhlové mouky
  • 1 lžíce sypkého oslazovadla - druh dle preference
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • Tuk na opékání lívanců - ideálně přepuštěné máslo Ghí

 Postup

  1. Kefír metličkou důkladně prošlehám s vejci, přidám lžičku prášku do pečiva, lehce osladím a postupně promíchám s moukami. Když je čas, mouku prosiju přes sítko.

  2. Těsto nechám alespoň 5 minut odležet. Na středně rozpálený lívanečník vytřený tukem nanáším lžící těsto. Když je lívaneček ze spoda opečený a nahoře není tekutý, otočím ho a opeču z druhé strany.

  3. Lívanečky odkládám do keramické nádoby, aby zůstaly teplé. Na stole si je pak každý maže čím chce. Skvělý je tvaroh rozmíchaný se zakysanou smetanou nebo v dietnější verzi jogurt. Na to různé džemy, domácí ovocné rozvary nebo kousky zralého čerstvého ovoce. Borůvky, maliny, broskve, jahody.

 TIP č. 1

Dříve jsem dělala lívanečky na pánvi, protože mi přišlo zbytečné mít další pánev ve skříni. Jelikož u nás doma lívance "jedou", tak jsem před pár lety narychlo koupila obyčejný levnější lívanečník. Neseděl dobře na varné desce, těsto se přichytávalo, povrch se rychle poškrábal. Teď mám kvalitní a slouží perfektně. Základní rada, jak poznat kvalitní lívanečník je vyšší investice a váha. Dobrý lívanečník má tlusté dno a je těžký.👍

TIP č. 2

Pokud by vám z jakéhokoliv důvodu nevyhovovala jáhlová mouka, mám tyto lívance vyzkoušené i s moukou rýžovou. Opět kombinuji půl na půl univerzální bezlepkovou směs od Labety a hladkou rýžovou mouku.

TIP č. 3

Někdy nepřipravuji lívance jako hlavní sladké jídlo, ale jako dezert. Každému pak stačí 2 kousky na malý talířek (teda nestačí, ale mělo by stačit 😀) Pro tuto příležitost připravím domácí hustý jahodový rozvar buď z čerstvých nebo mražených jahod a k němu nadýchaný krém z jemného vaničkového tvarohu a šlehačkové smetany.

☝️Máte rádi kynuté hutnější lívance? Vyzkoušejte tyto bezlepkové kynuté lívance s tvarohovým krémem.🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Lívance bez kynutí

Konkrétní vyzkoušená kombinace. Bezlepková směs a jáhlová mouka...

 
Bezlepková směs Labeta recept

Kefírové mléko lze použít jak nízkotučné, tak tučnější "farmářské". Nutností je pak pro mě kvalitní nepřilnavý lívanečník.

 
Lívance jáhly

Lívance lze pomazat povidly, džemem, medem. Mně vyhovuje doplnit je o tvarohový krém. Na fotce vidíte domácí malinový džem od mých rodičů. Ta jeho barva i chuť je fantastická.🙂

 
Kefír sladký recept

Někdy dávám na lívance jen jogurt. Dobře funguje rozmíchaný řecký nebo hustý smetanový. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?