Rychle / jednoduše / zdravě

Zadělávané smetanové kedlubny s mrkví a hráškem

Lehce křupavá kedlubna s hráškem a mrkví obalená dobře ochucenou krémovou smetanovou omáčkou. Verze bez lepku, s rostlinnou smetanou. Rychlé, jednoduché...
Kedlubny na smetaně

 Ingredience (asi 3 porce)

  • 1 střední kedlubna (nebo 2 malé)
  • 300 g zeleniny (mrkev a hrášek)
  • 1 cibule
  • 1 balení sojové smetany (250 ml, smetana na vaření "cuisine")
  • 2 zarovnané lžíce jáhlové mouky (nebo jiná forma zahuštění dle vašich preferencí)
  • Olivový olej
  • Na dochucení stroužek česneku, sůl, mletý bobkový list, na špičku lžičky kurkuma, někdy dochutím i trochou sypkého BIO zeleninového bujónu.
  • Trošku vody nebo vývaru na závěrečné doladění konzistence pokud bude nutné

 Postup

  1. Kedlubnu oloupu, nakrájím na 3/4cm plátky a pak na hranolky. Mrkev nakrájím na kostičky, hrášek používám mražený. Někdy použiju rovnou kvalitní mraženou zeleninovou směs "hrášek s mrkví".
  2. Na olivovém oleji orestuji cibuli nakrájenou na kostičky, až se rozvoní a zesklovatí. Přidám zeleninu a míchám a restuji. Ochutím solí nebo sypkým zeleninovým bujónem bez glutamanu, chuť lze doladit také špetkou mletého bobkového listu nebo muškátového květu. Barvu i chuť lze také pozvednout kurkumou. Na pár minut dám na pánev pokličku.
  3. Sojovou smetanu přeliju do hlubší misky a metličkou promíchám se 2 lžícemi jáhlové mouky. Tuto směs vliju do pánve k zelenině a na mírném stupni pod pokličkou vařím asi 5 minut. Občas promíchám a případně doladím konzistenci troškou tekutiny.

Tyto zadělávané smetanové kedlubny lze jíst "jen tak" nebo s bramborami nebo s vejcem nebo s opečeným tofu...

☝️Z kedluben se dají udělat také tytokedlubnové karbanátky. S jogurtovým dipem jsou báječné!🐭

Ať se vám to povede! 🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Zadělávané kedlubny

Lehce křupavá kedlubna obalená krémovou smetanovou omáčkou. K ní si pak každý "přiloží", co chce nebo nutričně potřebuje...

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Lída
Dobrý den, dneska máme k obědu, moc zajímave jídlo, děkuji! 😊
Eva
Musím se přiznat, ze tepelně upravené kedlubny mě moc nelákaly, tak jsem do základu přidala radši i kuřecí maso, že kdyžtak sníme aspoň to. Ale mile mě to překvapilo, jídlo je výborné, příště klidně bez masa. 🙂
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?