Rychle / jednoduše / zdravě

Kuře na paprice zdravěji

Recept na klasické kuře na paprice najdete v každé kuchařce. Co ho zkusit o něco zdravěji?
Kuře na paprice pro děti

Recept na klasické kuře na paprice najdete všude. Občas ho klasicky dělám také. Poslední dobou jsem si oblíbila svou zdavější variantu tohoto tradičního jídla. Omáčku na závěr zahušťuji jáhlovými vločkami, které jsou bezlepkové. Na závěr pak dávám zakysanou smetanu, která je lépe stravitelná. Kuře na paprice nemusí být těžkým jídlem s pěti knedlíky na talíři ...

Budete potřebovat

  • Kuře na čtvrtky nebo kuřecí stehna nebo kuřecí horní stehna
  • Olivový olej
  • 1-2 cibule
  • Koření sladkou červenou papriku (na 4 porce jsem dala asi 2 lžíce)
  • Sůl
  • Zakysanou smetanu (kelímek)
  • Na zahuštění omáčky – jáhlové vločky, já jsem potřebovala cca 10 lžic (případně jáhlová mouka)

Postup

  1. Kuřecí maso (třeba stehna) omyjte a pokud chcete, stáhněte z kůže a osolte.
  2. Cibuli nakrájejte a orestujte na olivovém oleji. Přidejte sladkou papriku a promíchejte. Rozhodně papriku nenechte připéct, spíše ji nechte v té cibuli jen tak zavonět, aby nezhořkla.
  3. Přidejte kuřecí maso a v hrnci ho pořádně promíchejte s cibulovo-paprikovým základem tak, aby v něm bylo maso pěkně obalené. Podlijte vodou tak, aby bylo maso těsně ponořené. Nemá se vařit v 5 litrech vody, ale spíše dusit.
  4. Duste do změknutí masa. Já dělám v papiňáku cca 35 minut.
  5. Měkké maso vyndejte z omáčky a teď už jen omáčku dodělejte. Je zapotřebí ji zahustit. Klasicky se zahušťuje moukou rozmíchanou ve smetaně. Zdravěji omáčku zahustíte například jáhlovými vločkami. Jáhlové vločky vhoďte do omáčky, pár minut provařte a pak pořádně do hladka rozmixujte. Na zahuštění jsem potřebovala cca 10 lžic vloček.
  6. Úplně na závěr do omáčky zamixujte zakysanou smetanu.

Ke kuřeti na paprice se hodí rýže, domácí halušky, těstoviny, někdo preferuje domácí knedlík.Na fotce je kuře na paprice s tarhoňou.

Proč je lepší použít zakysanou smetanu?

Zakysaná smetana prošla procesem mléčného kvašení, díky kterému získala nové nutriční vlastnosti. Díky tomuto procesu došlo k rozložení části bílkovin, sacharidů i tuků a pomáhá tak našemu trávení. Zakysaná smetana je zkrátka lépe stravitelná a méně zatěžuje náš organismus.

Co se týče zahušťování, tak bílou moukou není nutné cpát všude, zvlášť, když máte jako přílohu těstoviny nebo knedlíky. Poradit si můžete i jinak. Podle mě není poznat, že je omáčka zahuštěná „alternativně“ jáhlovými vločkami. Výsledkem je výborná krémová omáčka a všichni se vždy oblizují až za ušima...

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Kuře na paprice zdravěji

Maso obalené v cibulce a paprice před podlitím vodou ...

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Lucky
Já jsem kuře na paprice ještě nevařila, ale moje mamka do něj dává kořenovou zeleninu, kterou orestuje a když je omáčka hotová, tak jí rozmixuje, takže se omáčka zahustí a nestane se, že by byla bez chuti :)
Karolína
Zahušťovala jsem ovesnými vločkami a taky to nebylo poznat, přítel se vždycky šklebí když je někde cítí a tentokrát nic :) Bylo to výborné, ani jsem to nečekala, že je to tak jednoduché a povede se :)
Edit
Dnes trochu s obavou, protože kuře na paprice od mojí maminky je jen jedno a ta do něj jáhly opravdu nedávala... Velmi mile mě to překvapilo, jáhly nejsou vůbec cítit, je to rychlé a jednoduché, rychlejší a jednodušší než klasicky s moukou a smetanou, navíc jáhly jsou cenově dostupné. Určitě jsem v této úpravě nedělala naposledy :-)
Anonymní uživatel(ka)
Edit, super! Je to přesně tak. Nikdo neříká, že nemůžeme dělat starou českou standardní klasiku, ale je dobré vědět, že existují i jiné varianty. Ty jsou pak vhodné obzvláště pro děti. Dnes jsem zas dělala italksou rajčatovou polévku a zahušťovala ovesnýma vločkama - paráda a chuť více než v pohodě :-)
Zuzka
Další skvělá pochoutka :-) Zahuštění jáhlami skvěle funguje a chuťově to nikterak neovlivní výsledek. Rozhodně tuto zdravou variantu zahuštění budu používat i u jiných jídel. I dětem moc chutnalo a nic nepoznaly. Skvělé, díky.
Saimon
Podle toho, jak jste mi vypre1věli, že oslava byla bujare1, tak ty fotečky jste dělali na zače1tku, že? Moc pěkne9, určitě sem vložte dalšed fotečky, ať mohu ste1le špehovat a kcoaht se.
Dagmar
Dobrý den, dnes jsem vařila kuře na paprice podle vašeho receptu a jsem hrozně spokojená, je to výborné !!!! Díky moc
Karolína
U nás ve zdravé výživě kupuji již jáhlovou mouku, zahušťuji rovnou tou, ušetřím si mytí mixéru :-)). Hezký večer s alternativní a přitom chutnou zdravou českou kuchyní!
Týna
Moc dobré. Použila jsem kořenovou zeleninu do základu a pak zahustila i jáhlovými vločkami, ale stačilo méně lžic. S těstovinami to bylo výborné.
Frenky
Jáhlové vločky neznám, ale tuto omáčku děláme vždy s kořenovou zeleninou, jako se dělá například svíčková. Té zeleniny je třeba dát více a není nutné řešit zahušťování, neboť je to husté až dost. Podle mého do omáčky mouka nepatří.
Terka
Tak jahlovou mouku ani jáhly už nemám ale mám tu rýžovou mouku myslíte že by to šlo taky zahustit?
Šárka
To víte že šlo. Pohanková a rýžová jsou na zahuštění super. Ale zelenina vede.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?