Rychle / jednoduše / zdravě

Vláčný perník s jablky a melasou

Zkuste tento recept na vláčný perník, určitě vás nezklame.
Perník s melasou

Tento recept je variací na klasický perník.

Je vylepšený jablky a melasou. Dá se upéct i jako čistě celozrnný (za použití jemně mleté, např. špaldové mouky), já jsem ale použila variantu půl bílá, půl celozrnná, aby perník nebyl zas až moc hutný a tuhý.

Množství je na menší plech nebo kulatou dortovou formu.

Budete potřebovat

  • 2 hrnky polohrubé mouky (dala jsem 1 hrnek polohrubé klasické a 1 hrnek špaldové jemně mleté)
  • 1 hrnek cukru (nejlépe třtinový, do perníků je více než vhodný)
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 kypřící prášek do pečiva (ideálně z vinného kamene)
  • 1 hrnek mléka (klasické nebo rostlinné, např. sojové)
  • 100 ml kvalitního slunečnicového oleje
  • 1 vejce
  • 1 větší na hrubo nastrouhané jablko
  • 2 lžíce třtinové melasy

Postup

  1. Nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience – mouku, cukr, kakao, koření, kypřící prášek.
  2. Pak smíchejte všechny tekuté ingredience – mléko, olej a vejce.
  3. Vše smíchejte dohromady, buď ručně nebo elektrickým šlehačem.
  4. Do těsta vmíchejte 2 lžíce melasy a nakonec přidejte jedno větší oloupané a na hrubo nastrouhané jablko.
  5. Těsto vylijte na vymazaný a např. hrubou moukou vysypaný menší plech nebo do kulaté dortové formy.
  6. Pečte na 160°C 25 – 30 minut. Zkuste špejlí, zda je perník upečený.

Perník můžete vylepšit buď čokoládovou nebo citronovou polevou.

Co je to melasa a jak ji v kuchyni využít?

Třtinová melasa je cenný vedlejší produkt výroby třtinového cukru. Obsahuje všechny biologicky účinné látky z původní rostliny - cukrové třtiny. Jedná se o harmonizovanou soustavu životně nezbytných stopových prvků a organických látek, kterých se nám současným způsobem stravování většinou nedostává. Melasa je tedy sladká, ale zároveň chuťově velice výrazná a specifická. Pro doplnění živin je možné lžičku melasy zamíchat do teplého nápoje, např. rostlinného mléka či do různých snídaňových koktejlů. Tak jako u všeho ale existují rozdíly v kvalitě prodávaných melas. Napovědět vám může cena.

Melasa se dá využít jak při vaření (marinády na maso), tak především při pečení. Typické je použití melasy do perníkových nebo čokoládových těst. Jak už jsem ale zmínila, chuť melasy je velice specifická, nesmí se to přehnat s množstvím.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Melasa

Melasa je nazývána také jako černý zázrak. Dá se využít nejen při vaření, ale i v přírodním léčitelství. 1 lžička melasy denně zajistí organismu množství vitaminů a minerálů.

 
Perník s melasou

Já jsem tuto várku perníku pojala spíše "snídaňově". Pro slavnostnější verzi ho můžete doplnit polevou nebo trochou lehkého krému ze zakysané smetany.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Eva
Vyzkoušeno. Parádní, vláčné. Miluju melasu.
Marika
Dobrý den. Další z Vašich dobrých inspiraci. Zrovna se pece. Trochu jsem ho ještě ozdravila -teda doufám :-) Místo mléka kefir. Kakao -karob. Cukr - med. A vajíčko - rozmackany zralý banan :-) Těsim se a díky
Kamila (www.varilamysicka.cz)
Mariko, tak to je samozřejmě úžasné :-) Kefír také používám, někdy mi po něm přijde ale moučník těžký, tak jsem zde nechala raději mléko. S medem peču málo, protože mi ho je jednoduše líto ho tepelně upravovat, když mám doma super kvalitní domácí med :-) Teď začínám zkoušet stevii, jak se chová :-)Vajíčko lze nahradit raz dva, banán je skvělý nápad! Jen mně osobně poslední dobou vadí chuť upečeného banánu v moučnících, to je asi jen problém v hlavě :-) Díky za inspiraci a budu se těšit na další!
Hanka
Skvělý moučník:) Neodolala jsem a ještě teplý jsem ho zakrojila. Díky za vaše stránky, paní Kamilo, jsou pro mě báječnou (a zdravou) inspirací, hlavně nyní, když mám mám malého prcka.
kamila (varilamysicka)
Hanko, moc díky! :-) Jsem ráda, že Vám jsou stránky k užitku. Snad zde naleznete inspiraci i nadále, budu se snažit :-)
Dáša
Vaše perníky jsou naprosto skvělé jak tento jablečný, tak i mrkvový, proto ho nakonec dělám dohromady. Dávám jablko i mrkev, mouku špaldovou a pohankovou a povidla místo melasy . Rozříznu, doprostřed marmeládu a vždy má obrovský úspěch, je vláčný a fantastický.
X.
Opět i bez melasy s méně cukru a větším množstvím koření plus z celozrnné pohankové mouky napůl s klasickou výborné. Děkuji za skvělé recepty a vřele doporučuji ostatním.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?