Rychle / jednoduše / zdravě

Palačinky se špenátem - vychytaná náplň

Kdo říká, že by měly být palačinky jen sladké? Se špenátovou náplní a sýrem nemohou zklamat.
Zdravé palačinky

Palačinkové těsto připravuji vždy neutrální. Nedávám do něj cukr. Palačinka se nebude chytat k pánvi a otevřete si tím možnost naplnit ji slanou náplní. Favoritem je pak špenátová náplň, ke které se báječně hodí ještě nějaký sýr. Mně se osvědčilo dělat špenátovou náplň hustší, aby z palačinky nevytékala. Na zahuštění používám instantní polentu. Neudělá hrudky a stačí ji tepelně upravovat jen jednu minutu.

Budete potřebovat

Na palačinky (asi 8 palačinek)

  • 500ml mléka (klasické mléko, rostlinné mléko ...)
  • cca 250-280g mouky (půl hladká bílá, půl celozrnná špaldová nebo jiná "alternativní" mouka, třeba pohanková)
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • Tuk na smažení palačinek (olej s trochou másla nebo přepuštěné máslo nebo kokosový olej)

Na špenátovou náplň

  • 1 balení mraženého špenátu (lepší je určitě ten sekaný, některé značky jej formují do větších granulí)
  • Menší cibuli (lze vynechat)
  • Trochu zakysané smetany
  • Instantní polentu na zahuštění
  • Na dochucení - sůl, případně česnek

Postup

  1. V mléce rozmíchejte vejce.
  2. Začněte postupně přidávat mouku a metličkou ji zapracovávejte. Mouku můžete do mléka sypat přes sítko, vyhnete se tak případným hrudkám. Když toužíte po tlustších palačinkách, těsto udělejte o něco hustší, když je zas chcete hodně tenké, musí být těsto řidší, aby se v tenké vrstvě hned po pánvi rozlilo.
  3. Těsto na palačinky nechte půl hodiny odpočinout. Obzvlášť, pokud použijete celozrnnou nebo pohankovou mouku.
  4. Na špenátovou náplň si na oleji zpěňte cibulku, přidejte posekaný mražený špenát a nechte povolit. Duste pár minut, zjemněte zakysanou smetanou a poprašte trochou polenty. Ta do sebe vstřebá přebytečnou vodu a náplň pak bude v palačince krásně držet.
  5. Na nepřilnavé pánvi smažte palačinky.
  6. Namažte je teplou špenátovou náplní, kterou můžete ještě posypat oblíbeným sýrem. Třeba balkánským.

TIPY

  • Palačinky nesmažte na klasickém másle. To se rychle přepaluje a vznikají tak zdraví škodlivé látky. Ideální volbou je v tomto případě chuťově neutrální kokosový olej, který je vysoce tepelně stabilní.

  • Na internetu najdete i recepty, které radí dát do těsta až 4 vejce. To je hloupost. Ať dělám jakékoliv množství těsta, nikdy nedávám více, než 2 vejce.

Když palačinky se špenátem, tak za mě už jedině s touto polentovou vychytávkou.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Palačinky na slano

Špenátová náplň na palačinky je zahuštěná polentou, proto má hutnější konzistenci. Do palačinky velmi vhodné ...

 
Palačinky na slano

Do palačinky můžete dát kromě špenátové náplně i oblíbený nastrouhaný sýr.

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Chuck
Zkoušel jsem to i z je1hel a je to taky dobre9. z bedle9ho tofu jsem to dělal dředv, ale tahle varianta mě baved vedc. navedc sf3ji me1me v jeddelnedčku clekem hodně, tak vždycky když můžu, re1d se ji vyhnu.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?