Rychle / jednoduše / zdravě

Zdravá mrkvová pomazánka plná chuti

Mrkev jako základ dobré zdravé pomazánky je známá věc. Ne pokaždé ale musí být syrová. Obzvlášť v podzimním a zimním období je výhodné mrkev orestovat. Nejen díky její lepší využitelnosti pro organismus, ale i chuti.
Pomazánka z dušené mrkve

Výborná chuť této pomazánky je dána tím, že nepoužijete mrkev syrovou, ale orestovanou. Česnekového odéru se také bát nemusíte. Díky jeho tepelné úpravě je jeho chuť jemná. Použití orestované mrkvičky má dvě výhody. Lepší využití betakarotenu a také to, že v této formě úpravy nepustí šťávu, která by pak jakkoliv měnila konzistenci pomazánky.

Budete potřebovat

  • 2 velké mrkve
  • 1 lžíci přepuštěného másla Ghí
  • 1 kelímek kvalitního pomazánkového másla bez příchuti (pokud chcete, lze koupit i v bio kvalitě)
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl, pepř
  • Pár kapek citronové šťávy
  • Trochu olivového oleje na zakápnutí na závěr

Postup

  1. 2 velké mrkve na hrubo nastrouhejte a restujte asi 5 minut v pánvi na lžíci přepuštěného másla.
  2. Po chvíli mrkev osolte a opepřete dle chuti a přidejte 2 stroužky utřeného česneku. Minutu promíchejte a na závěr chuť zvýrazněte trochou citronové šťávy.
  3. Mrkev nechte vychladnout a smíchejte s přírodním pomazánkovým máslem.
  4. Na závěr ještě zakápněte olivovým olejem lisovaným za studena a promíchejte.

Pomazánku mažte nejlépe na celozrnný chleba.

TIPY

Pomazánku můžete udělat i jako čistě rostlinnou a mléčný výrobek nahradit sojovým sýrem TOFU, který také orestujte a rozmixujte na pastu.

Dobrou chuť :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Zeleninová pomazánka recept
A která je ta mrkvová? No samozřejmě ta oranžová :) A jelikož je lepší, když je z dobrých pomazánek na výběr, naservírovala jsem si ještě česnekovou, brokolicovou a cizrnovou. Jíst barevně je dobré nejen pro hezký pohled, ale i pro naše zdraví :)
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

jarkah
vyzkouším - konečně zdravá pomazánka na Silvestra :-) dík za recept, miluji mrkvičku na másle :-)
Jitka
výborná
myrrah
super pomazanka, zdrava. rychla a velice chutna
shachme
je výborná - akorát já ji dělám tak, že mrkvičku nejprve dusím s trochou vody (nebo vývaru, když je) a až ke konci když se voda vyvaří, přidám máslo a jemně orestuju... :-) Jinak bezvadné recepty máte, dneska jsem vařila podle vás rajčatovou polévku (výborná) a chystám se na pohankovo-zeleninové karboše. Mějte se! :-)
Amory
Thanks for that! It's just the answer I neddee.
Allegra
Tak toto je opět bomba! S domácím celozrnným chlebem je to naprosto luxusní záležitost! :-)
Jana
dělala sem bez česneku a dala sem palouček a je fakt výborná :)
Lenka
Jsem mile prekvapena. Jednoduche, rychle, zdrave a hlavne moc dobre. Diky za recept! :-)
Viktor
Vynikající. Děkuji :-). Jako pojivo jsem použil Žervé od Boni.
Bára
Pro mě nejlepší pomazánka, je opravdu luxusní :-)
malijani
Opravdu luxusní,třeba i na jednohubky.Pod mrkev jsem dala ghí a jen se rozplývala
Romana
Opravdu výborná pomazánka! Syn, když viděl, že máme mrkvovou pomazanku, dělal ksichty, když ochutnal, tak se olizoval a za 2 dny ji chtěl udělat znovu :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?