Rychle / jednoduše / zdravě

Zdravá mrkvová pomazánka plná chuti

Jak jednoduše lze připravit zdravou pomazánku pro celou rodinu za pár korun ...Tentokrát se zajímavým fíglem.
Pomazánka z dušené mrkve

Výborná chuť této pomazánky je dána tím, že nepoužijete mrkev syrovou, ale dušenou (restovanou). Česnekového odéru se také bát nemusíte, díky jeho tepelné úpravě je jeho chuť jemná. Použití dušené mrkvičky má dvě výhody. Lepší využití betakarotenu, jejímž je bohatým zdrojem a to, že dušená mrkev nepustí šťávu, která by pak jakkoliv měnila konzistenci pomazánky.

Budete potřebovat

  • 2 velké mrkve
  • 1 lžíci másla
  • 1 kelímek kvalitního přírodního pomazánkového másla (nebo jiné pojidlo)
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl, pepř
  • Pár kapek citronové šťávy (můžete vynechat)
  • Trochu olivového oleje na zakápnutí na závěr

Postup

  1. 2 velké mrkve na hrubo nastrouhejte a restujte v pánvi na lžíci másla. Můžete použít i olivový olej, ale mrkvička dušená na másle se chutí nedá jen tak nahradit.
  2. Po chvíli mrkev osolte a opepřete dle chuti a přidejte 2 stroužky utřeného česneku.
  3. Ke konci můžete chuť zvýraznit trochou citronové šťávy.
  4. Tepelná úprava mrkve bude trvat do jejího změknutí tak 5 minut. S tepelnou úpravou to tedy nijak nepřehánějte a mrkev ani nepodlévejte.
  5. Mrkev nechte vychladnout a smíchejte s přírodním pomazánkovým máslem nebo jiným vhodným pojidlem.
  6. Zakápněte trochou olivového oleje extra virgin pro dodání zdravých tuků.

Pomazánku mažte nejlépe na celozrnný chleba.

TIPY

  • Pokud držíte jakoukoliv dietu, můžete místo pomazánkového másla použít sýr cotagge nebo ricottu.
  • Pomazánku můžete udělat i jako čistě rostlinnou a mléčný výrobek nahradit sojovým sýrem TOFU.

Jak jednoduché, jak výborné :-)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Příprava mrkvové pomazánky
Mrkev je podušená raz dva, stačí ji jen nechat vychladnout a pak smíchat smíchat s vyhovujícím pojidlem :-)
 
Zdravá pomazánka
Dušenou mrkev lze na pomazánku smíchat jak s pomazánkovým máslem, tak třeba s lučinou...
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

jarkah
vyzkouším - konečně zdravá pomazánka na Silvestra :-) dík za recept, miluji mrkvičku na másle :-)
Jitka
výborná
myrrah
super pomazanka, zdrava. rychla a velice chutna
shachme
je výborná - akorát já ji dělám tak, že mrkvičku nejprve dusím s trochou vody (nebo vývaru, když je) a až ke konci když se voda vyvaří, přidám máslo a jemně orestuju... :-) Jinak bezvadné recepty máte, dneska jsem vařila podle vás rajčatovou polévku (výborná) a chystám se na pohankovo-zeleninové karboše. Mějte se! :-)
Amory
Thanks for that! It's just the answer I neddee.
Allegra
Tak toto je opět bomba! S domácím celozrnným chlebem je to naprosto luxusní záležitost! :-)
Jana
dělala sem bez česneku a dala sem palouček a je fakt výborná :)
Lenka
Jsem mile prekvapena. Jednoduche, rychle, zdrave a hlavne moc dobre. Diky za recept! :-)
Viktor
Vynikající. Děkuji :-). Jako pojivo jsem použil Žervé od Boni.
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?