Rychle / jednoduše / zdravě

Řízky cornflakes - zdravější příprava v troubě

Křupavé napovrchu, šťavnaté uvnitř a to vše bez přepáleného oleje a smažení. Budete je milovat!
Zdravější řízky

Řízky cornflakes se ve většině případů smaží ve vrstvě oleje. Ony se ale dají upéct i v troubě. Vyhnete se přepálenému oleji a ušetříte si tím i "stepování" u pánve. Vrstva opečených cornflakes navíc dodá řízkům jedinečnou chuť.

Budete potřebovat

  • Kuřecí maso (prsní řízky nebo stehenní řízky - ty budou šťavnatější)
  • Těstíčko (vejce + mouka nebo těstíčko vyrobené z Hrašky)
  • Strouhanku ćornflakes (nadrcené kukuřičné lupínky)
  • Na ochucení řízků či těstíčka - sůl, případně i jiné koření

Postup

  1. Řízky lehce naklepejte. Já je nechala vcelku velké, můžete udělat i menší řízečky.
  2. Osolte je, případně ochuťte i jiným kořením.
  3. Vymáchejte je v těstíčku, které si můžete vyrobit buď z vajec a libovolné mouky nebo třeba z Hrašky. Jde jen o to, aby se ty podrcené lupínky měly na co přilepit a držely.
  4. Pak si do větší nádoby nasypte nadrcené kukuřičné lupínky a maso důkladně obalte. Dají se koupit už přímo i jakokukuřičná strouhanka. Dala bych ovšem pozor na složení, ať nekupujete zbytečná éčka.
  5. Řízky položte na plech vyložený pečicím papírem potřeným trochou oleje.
  6. Pečte na 200 stupňů cca 20 - 30 minut. Vše dle tloušťky a velikosti řízků. Já jsem ty velké stehenní, které jsem ani moc nenaklepávala pekla asi 35 minut, uvnitř zůstaly šťavnaté. Menším kouskům by stačilo 20 minut. I barva cornflakes napoví, jak to s řízky "vypadá".

Výsledkem jsou chuťově skvělé křupavé řízky, které jsou uvnitř křehké a pokud použijete stehenní maso, tak budou i šťavnaté ...

Jako přílohu jsem zvlolila nastavovanou kaši - uvařené brambory jsem ochutila a smíchala s červenou čočkou.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Zdravější řízky
Řízky připravené k pečení ...
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Eva
Dneska jsem recept zkoušela. Použila jsem kukuřičnou strouhanku a vše udělala podle receptu. Řízky byly ale hodně suché, tak nevím, co bylo špatně. :-(
Kamila (varilamysicka)
Evo, tak to mě mrzí, ty moje byly uplně šťavnaté - zaprvé proto, že jsem použila stehenní řízky a za druhé proto, že maso nebylo tenké. Prsní řízky jsou obecně sušší, přesto by ale řízek neměl být hodně suchý ....Pravděpodobně byl tedy v troubě déle, než měl. Zkusila bych to znovu :-)
Karin
Vynikající, chutnalo všem.
Petra
Absolutne vynikajici! Pouzila jsem kureci stehna, drzela se receptu a pekla rizecky do momentu, kdy cornflakes zacaly zlatnout. Maso bylo mekke a stavnate, kurka krupava. Dekuji za recept!
Daniela
Vyborna vec, i kase nastavena cervenou cockou. dcera tedy opet nic moc nesnedla ale ja jsem nadsena. zas z obycejne kase se stalo neco uplne noveho a hlavne o kus zdravejsiho :-) super recept, tesim se co na to manzel :-)
Vlada
No pro prsní řízky existuje fígl. Dát je na pár hodin do kefíru či jiného kysaného mléka. Pak budou štavnaté i po upečení. Ale tento recept dělám taky už dlouho a bez kefíru a vždy nebyly vysušené.
Alča
Moc dobré :) Zkoušeli jsme z krůtího stehna a navíc místo mouky použili bez manželova vědomí hrašku a EŇOŇŮŮŮŇO ;) Děkuji za super recept :) Přidávám do svých dalších možností obědů ;)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?