Rychle / jednoduše / zdravě

Smetanová koprová omáčka - bezlepková verze

Krémová a akorát hustá koprová omáčka, která je rychle hotová. Bezlepková verze. Prověřená kombinace s bramborami a vejcem vařeným na tvrdo. Na koprovce si můžeme pochutnat i bez knedlíku a hovězího.🙂
Koprová omáčka bezlepková

Koprovou omáčku už jsem dělala tolikrát! Doma chutnala, a tak byla příležitost testovat i její různé verze.

Rukama mi tedy prošla koprovka s rostlinnou smetanou, koprovka zcela bez mouky zahuštěná jen zeleninou, tradiční koprovka, ale také různé netradiční varianty s alternativními moukami.

Zde je potřeba projít vlastní zkušeností. Zatímco u některých mouk lze zahuštění odhadnout hned při uvaření, některé mouky mají tendence později zatuhnout. To z koprovky může vytvořit hroudu, ve které stojí lžíce. A o to nikdo nestojí.

Ať už dělám koprovku tak nebo tak, vždy se snažím, aby byla smetanová a příjemně krémová.

Níže je přesná receptura na omáčku, kterou jsem dělala pro dceru do školy na oběd. Tato varianta je extra smetanová a bezlepková. Dětem takto chutná nejvíc.

Obvykle ke koprové omáčce uvařím vejce na tvrdo a malé brambory na loupačku. Teď jsem pro změnu zkusila šťouchané brambory. Inspirovala jsem se u staročeského receptu, kdy se koprová omáčka servírovala s plátkem hovězího a bramborami rozšťouchanými s cibulkou a uvařenou pohankou. 🙂

V tomto receptu chci vyzdvihnout 1 ingredienci - RÝŽOVOU MOUKU. Rýžovou mouku lze koupit ve formě hladké mouky, polohrubé, ale i ve formě krupice. Omáčku zahušťuji hladkou rýžovou moukou. Hlavní důvod je její světlá barva a neutrální chuť. Obojí hraje do karet "obvyklé" chuti.🙂

 Ingredience

  • 100 g másla
  • 40 g hladké rýžové mouky
  • 500 ml vývaru
  • 4 až 6 lžic nakládaného kopru (prodává se ve skleničce ve sladkokyselém nálevu)
  • 2 kelímky smetany (použila jsem 15% smetanu)
  • Na dochucení asi lžíci cukru nebo jiného oslazovadla dle vašeho stylu
  • Rýžový ocet (nebo jiný) pokud chcete chuť více do kysela
  • Jako příloha malé vařené brambory ve slupce nebo šťouchané brambory

 Postup

  1. Ve středním hrnci na mírném stupni rozpustím máslo. Zasypu rýžovou mouku a pár minut míchám, až se udělá jíška. Hrnec chvíli odstavím, aby jíška zchladla.
  2. Hrnec vrátím na plotnu a přiliju část vývaru. Promíchám a doliju zbytek vývaru. Rozmíchám. Nechám několik minut provařit. Přidám nakládaný kopr, lžíci oslazovadla, případně ještě trochu octa a krátce provařím.
  3. Až nakonec přiliju smetanu. Opět krátce provařím na mírném stupni a doladím konzistenci a chuť.
  4. Na talíř dám kopeček šťouchaných brambor, jedno až dvě překrojené vejce a zaliju omáčkou. Hotovo!

☝️A co se zbylým koprem ve skleničce? Doporučuji vyzkoušet také tuto babiččinu hustou kulajdu.🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Koprová omáčka bez lepku

Omáčka je tak akorát. Akorát hustá, akorát krémová, akorát sladkokyselá. Mňam!

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?