Rychle / jednoduše / zdravě

Bezpracné rizoto z trouby

Skvělé rizoto z trouby bez námahy, které chutí potěší malé i dospělé.
Rychlá večeře

Přípravu rýže v troubě považuji za super objev. Během minuty máte ingredience v pekáčku a za 35 minut máte hotovou tuto VÝBORNOU RÝŽI. . O level výš ji pak chuťově posunete, když ji připravíte takto PO MEXICKU. Tím to ale nekončí. Postupně jsem si přišla na to, že lze k rýži do pekáčku přidávat na jemno nasekanou zeleninu a vytvořit si tak základ různých rizot. Posledním pokusem je pak toto extra rychlé rizoto s rajčaty a balkánským sýrem. Vše dohromady vytvoří báječnou chuť :-)

Budete potřebovat

4 porce

  • 1 větší hrnek rýže (300ml, použila jsem kulatozrnnou, rizoto je pak lepivé)
  • 2 hrnky horké vody
  • 3 větší zralá rajčata
  • 1 balení balkánského sýra (menší bloček, můžete dát i sýr parmazánového typu)
  • Olivový olej
  • Bazalku (sušenou nebo čerstvou)
  • Na ochucení rýže - sůl, 3 kuličky nového koření, 3 bobkové listy (nebo můžete použít pytlík s kořením na vývar, který se dá koupit už jako hotový produkt)

Postup

  1. Hrnek vybrané rýže pořádně propláchněte a vsypte do pekáčku.
  2. Přilijte 2 hrnky horké vody.
  3. Přidejte na jemno nasekaná rajčata. Pokud nestojíte o slupku, tak rajčata nejdříve spařte a oloupejte. Nám slupka nevadila ;)
  4. Zakápněte trochou olivového oleje a přidejte bylinky, trochu soli a koření. K rajčatům se výborně hodí bazalka, rýži zas skvěle ochutí bobkový list a nové koření.
  5. Pečte přikryté v troubě asi na 200 stupňů po dobu 30 - 35 minut. Vše se odvíjí od typu rýže. 1. Jakmile je tekutina pryč a rýže měkká, máte hotovo :)
  6. Na závěr už jen vmíchejte nastrouhaný balkánský sýr. Můžete místo něj dát i sýr Grana padano.
  7. Pokud bystě chtěli rizoto vláčnější, zřeďte ho ještě trochou tekutiny.

Když nemáte čas stát u plotny a hlídat, co se děje, tak jsou podobné recepty ideální. Pár minut příprav a pak už se to všechno samo ... :)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Jitus
Zdravím, lze to udělat i z jáhel stejným postupem? Díky :)
Kamila (varilamysicka)
Jitus, to je dobrá otázka :) Rozhodně by to jít mělo s tím, že bych jáhly nemíchala, aby se nerozbily a nepřevařila je. Budou se dělat určitě kratší dobu, než rýže. Určitě to také zkusím, uvidíme, jak to dopadne :-) Základem je dobře jáhly ochutit.
Dana
Dělám takhle rizoto v rýžovaru a je to super. Rychlé, dobré bezpracné. A ještě do hotového teplého dávám trochu másla. Vynikající
Katkap.
Tentokrát jsem se nechala spíš inspirovat, ale vyšlo z toho s minimálním úsilím a hodně rychle něco opravdu luxusního :-). Rýži jsem pekla v troubě, do ní jsem přidala na cibulce a oliv. oleji orestovanou rozmixovanou zeleninu (mrkev, hrášek, kukuřici a červenou papriku) a navíc kousky slepice. Zalila jsem to slepičím vývarem, přidala bobkový list a nové kořeni a nakonec lehce osolila a opepřila. Kluci běžně preparují z rizota hrášek, ten mladší i mrkev, ale dnes si bez protestů i přidali :-) Díky za skvělé stránky a opravdu nevyčerpatelný zdroj inspirace !!!
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?