Rychle / jednoduše / zdravě

Krémová černá čočka na kari se zeleninou a kokosovým mlékem - rostlinné jídlo

Plná pánev krémového luštěninového jídla. Černá čočka patří do moderní kuchyně. Když ji uvaříte se zeleninou, kokosovým mlékem a ochutíte výrazným orientálním kořením, máte na stole syté, hřejivé a výživné jídlo bohaté na antioxidanty. Skvělé s rýží nebo plackami.
Čočka se zeleninou recept

S černou čočkou jsem se poprvé seznámila na kuchařském kurzu, který vedl šéfkuchař Dalibor Navrátil. Od té doby ji kupuji pravidelně a používám do salátů, polévek, jako zajímavou přílohu, nebo s ní naložím ve stylu indické kuchyně.

Černá čočka stojí za pozornost díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin a antioxidantů, které jsou obsaženy v její typické černé barvě.🙂 Jídlo, na kterém není co zkazit. Ingredience uvaříte do měkka a pak už jen doladíte chuť a konzistenci podle toho, jak zrovna potřebujete.

Když podobná luštěninová jídla dělám i pro děti, tak nejdříve uvařím **jemnější variantu a ochutím třeba nepálivým kari kořením. Sobě pak odeberu vedle a krémovou čočku si vytuním o římský kmín a chilli.

Pro jistotu zmíním kokosové mléko. Nemám na mysli kokosový nápoj v litrovém balení, který obsahuje převážně vodu. Kokosovým mlékem mám na mysli kokosové mléko určené na vaření. Prodává se buď v plechovce nebo v tetra paku v menších či větších baleních. Já mám ráda značku Aroy-D.

 Ingredience

  • 250 g suché černé čočky (nazývá se také Beluga)
  • 1 velká nebo 2 menší cibule
  • 2 střední mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce kvalitní rajčatové pasty nebo protlaku (případně nasekaná rajčata)
  • malý kousek čerstvého zázvoru (asi 3cm)
  • 1 střední batát (po nakrájení je to asi 1 miska)
  • Další zelenina dle chuti (Dala jsem růžičky brokolice, hodí se i čerstvý špenát nebo mangold)
  • asi 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 balení kokosového mléka (buď plechovka nebo krabička)
  • Přepuštěné máslo Ghí na orestování cibule a mrkve
  • Kari koření bez soli a glutamanu (Já jsem použila toto Kari Asia
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 1 lžička kurkumy, na doladění chuti se hodí i římský kmín a mletý koriandr
  • Šťáva z půlky citrónu
  • Zelené bylinky na ozdobu, ideálně čerstvý koriandr

Pokud si chcete udělat čočku pikantnější, zvolte jen jiný druh kari koření. Kari thajského typu je většinou pálivější.🙂 Já používám toto koření bez soli a glutamanu kari thajsko.👍

 Postup

  1. Ze všeho nejdříve si namočím černou čočku. Není třeba ji namáčet dramaticky dlouho, i hodinka pomůže...
  2. Na oleji nebo másle Ghí orestuji lehce do zlatova cibuli, v průběhu restování k ní přidám menší kostičky mrkve a také je orestuji, až chytnou barvu. Přidám na drobno posekaný zázvor, česnek a krátce zarestuji.
  3. Přidám slitou čočku. A okořením kvalitním kari kořením. Přidám rajčatovou pastu a zaliju částí vývaru. Asi 1 hrnkem. Vliju kokosové mléko a nechám pod pokličkou pozvolna vařit asi 25 minut.
  4. Mezitím si oloupu a nakrájím batát na menší kostičky. Pokud chci přidat ještě nějakou další zeleninu, dávám ji v tuto chvíli nebo až ke konci. Podle toho, jak je rychle měkká. Třeba fazolové lusky dávám hned s batáty, růžičky brokolice o chvíli později, listy špenátu bych dala úplně nakonec...Teď jsem dala růžičky brokolice. Přidám zbytek vývaru a vařím do změknutí batátů asi 15 minut. V průběhu varu chuť doladím ještě kurkumou, mletým římským kmínem a mletým koriandrem. Podle situace případně zředím ještě trochou kokosového mléka nebo vývaru.
  5. Když má jídlo kompaktní konzistenci a čočka je akorát měkká, tak odeberu 1 naběračku obsahu a rozmixuji ji do hladka a vrátím do pánve. Takto si zajistím hodně krémovou konzistenci, což mi vyhovuje. Tento krok lze vynechat. Na závěr chuť ještě doladím citronovou šťávou a zelenými bylinkami, nejlépe čerstvým koriandrem. Hotovo!

K této pikantní krémové čočce ráda podávám buď basmati rýži nebo opečené chlebové placky typu naan.

☝️Jako další skvělý recept se zdravou luštěninou doporučuji vyzkoušet tento dhal z fazolí adzuki s vejcem.🙂

Ať se vám recepty povedou!🙂

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Luštěniny recept

Základ z lehce orestované cibule dodá jídlu lepší chuť.

 
Co s mrkví

K cibuli přidám na malé kostičky nakrájenou mrkev a zase orestuji.

 
Co s černou čočkou

Přidám namočenou černou čočku. Není třeba namáčet ji předem dlouho.

 
Černá čočka dhal
 
Co s batáty

Batáty změknou daleko rychleji než mrkev a čočka, proto je přidávám až později...

 
Čočka s kokosovým mlékem

Přidám rajčatovou pastu nebo hrnek pasírovaných rajčat, hrnek vývaru a kokosové mléko. Nechám vařit asi 20 minut.

 
Černá čočka recept

A podle toho, jak moc zeleninové jídlo chcete, můžete přidat ještě jinou zeleninu. Brokolici dávám spolu s batáty, listový špenát či mangold by přišel spíše až nakonec...

 
Jak uvařit batáty

Na závěr doladím konzistenci. Nemá to být žádná tuhá "malta".

 
Černá čočka recept

Černá čočka "beluga" má tu výhodu, že zůstává hezky celá a v jídle velmi zajímavě vypadá.🙂

 
Čočka s kokosovým mlékem

Za mě top způsob, jak si dopřát porci luštěnin a zeleniny. Čerstvé lístky koriandru jídlu nasadí korunu. Mňam!🙂

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Jana
Děkuji za recept, to je něco tak výborného!! Měla jsem to k obědu, ted večeřím a ještě zítra oběd🙏 a hlavně 3letemu synovi to šmakuje👍👍
Barbora
Dnes jsem vyzkoušela a musím říct, že je výborná, a ten citron tomu teprve dodá ty správné grády :-) Moc děkuji za recept
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?