Rychle / jednoduše / zdravě

Zapečené brambory s květákem a Šmakounem

Další tip, jak pro rychlou a zdravou kuchyni využít výrobek z vaječných bílků jménem Šmakoun. S brambory a květákem si náramně rozumí.
Co se šmakounem

To vše zapečené v troubě za pomoci zakysané smetany, labužnickou verzi pak zajistíte vhodným sýrem navrch, třeba mozarellou nebo goudou.

Budete potřebovat

  • Uvařené brambory - nejlépe ve slupce, vychlazené
  • Krátce povařené růžičky květáku
  • Šmakoun nakrájený na kostičky (zvolila jsem druh s hlívu ústřičnou)
  • Zakysanou smetanu + mléko na zředění
  • 1 vejce
  • Máslo na vymazání zapékací nádoby
  • Na dochucení sůl, zelené bylinky, případně kurkuma, kari
  • Dle chuti sýr na posypání (použila jsem tvrdší mozarellu)

Postup

  1. Uvařte si brambory. Nejlépe ve slupce. Nechte je vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na půlkolečka.
  2. Květák rozeberte na drobné růžičky a krátce povařte, můžete jej připravit i nad párou. Květák rychle měkne, stačí pár minut, musí zůstat na skus.
  3. V mističce si připravte zapékací omáčku. Smíchejte zakysanou smetanu, vejce a trochu mléka, ochuťte solí, můžete přidat i obíbené koření či zelené bylinky.
  4. Ve větší míse lehce promíchejte brambory, květák a na kostičky nakrájeného Šmakouna. Vsypte do tukem vymazaného pekáčku, urovnejte a zalijte zapékací omáčkou.
  5. Zapékejte na asi 190 stupňů po dobu 25 minut. 10 minut před koncem doby pečení můžete posypat sýrem.

TIP

Výborná a prověřená je kombinace květáku a kari, pokud stojíte o nepálivou variantu, vsaďte na kurkumu.

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Zapečený Šmakoun
 
Zapečené brambory se Šmakounem
 
Šmakoun recept
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?