Rychle / jednoduše / zdravě

Rýžový salát s červenou čočkou a zeleninou- pro extra porci vlákniny

Zkuste si někdy vychutnat základní chutě dobrých surovin, jako je rýže, čočka a čerstvá zelenina
Rýžový salát

Proč si to dělat složité, když to jde i takto jednoduše ... Červená čočka se nemusí namáčet, takže je ideální k přípravě rychlých jídel, když chceme jídlo obohatit o vlákninu a bílkoviny. Stačí ji jen propláchnout a uvařit s kořením ve vodě, v polévce, zahustit s ní omáčku. Možností je mnoho.

Tento salát s červenou čočkou dělám třeba tehdy, když mám větší množství uvařené rýže, kterou chci nějak zužitkovat.

Budete potřebovat

  • Uvařenou rýži (nejlépe celozrnnou nebo parboiled)
  • Červenou čočku
  • Koření na čočku – kmín, trochu majoránky, sušené bylinky dle chuti nebo jakékoliv přírodní ochucovadlo.
  • Libovolnou čerstvou zeleninu (rajčata, papriky, salát, lahůdková cibulka, mrkev, rukola, polníček apod.)
  • Za studena lisovaný olej

Postup

  1. Červenou čočku propláchněte, zalijte vodou, lehce ochuťte a vařte 10 – 15 minut. Délka varu záleží na typu čočky, zda je půlená nebo nepůlená. Pár minut navíc může znamenat, že se čočka úplně rozvaří. Takže včas ochutnat.
  2. Do hlubokého talíře rozprostřete teplou rýži a doprostřed dejte porci červené čočky.
  3. Pak už jen kolem dokola navršte libovolnou zeleninu.
  4. Na závěr zakápněte za studena lisovaným olejem. Může se jednat o olivový nebo řepkový, pokud chcete speciální chuť, můžete zkusit dýňový.

Celozrnná rýže?

Pokud je to ve vašich chuťových možnostech, použijte rýži celozrnnou, která má nízký glykemický index a je bohatší na živiny. Některé celozrnné rýže nejsou ideální, musí se dlouho vařit, i chuť je specifická. Přesto - kdo hledá, najde. Mezi značkami jsou obrovské rozdíly. Skvělou celozrnnou rýži dělá třeba Uncle bens, ale ta cena ...I když se klasická bílá rýže tváří bůhvíjak zdravě a dietně, tak to zas taková hitparáda není. Proto se snažme ji nahradit rýží celozrnnou. Nebudeme mít po ní tak brzy hlad. To neplatí pro jídelníček nejmenších dětí, pro ty je bílá a dostatečně uvařená rýže dobrým zdrojem sacharidů.

Tento salát s čerstvou zeleninou se velmi hodí pro různé redukční, detoxikační či jiné ozdravné režimy. Dobrý je jak teplý, tak studený.

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?