Rychle / jednoduše / zdravě

Hustá cizrnová polévka s mrkví

Cizrna je vděčná, výborná a chutná luštěnina. Polévkám dodá nejen sytost, ale i nutriční benefity. 👍
Cizrna polévka

Když máte cizrnu a přemýšlíte co s ní, pro začátek stačí ji namočit přes noc do vody. A druhý den se uvidí... 🙂 Uvařená cizrna najde uplatnění třeba v salátech, rozmanitých eintopfech a polévkách...

Ingredience

  • asi 250 g suché cizrny (nutno předem namočit, nejlépe přes noc)
  • 2 velké cibule
  • Olej (olivový, řepkový)
  • 3 mrkve (na kolečka nebo půlkolečka)
  • 2 vrchovaté lžíce mouky na zahuštění (dala jsem ovesnou)
  • Kousek uzeného masa na "ovonění" polévky
  • Kelímek smetany (vhodná je i rostlinná smetana)¨
  • Voda nebo vývar ( asi 2 litry a pak se uvidí...)
  • Na dochucení - červená paprika, libeček, sůl, případně trocha sypkého zeleninového BIO bujónu
  • Na závěr zavářku dle preferencí ( já jsem dala vaječnou zavářku)

Postup

  1. Den předem si namočím cizrnu. Druhý den ji sliju a cizrnu uvařím v nové vodě do měkka. V papiňáku to trvá asi 40 minut, pod pokličkou déle.
  2. Cibuli nakrájím a lehce osmahnu na oleji. Po chvilce přidámnakrájené uzené maso. Zapráším 2 lžíce libovolné mouky a krátce orestuji.
  3. Zasypu trochou červené sladké papriky, zaleju vodou nebo vývarem a přisypu uvařenou cizrnu.
  4. Do polévky dám mrkev nakrájenou na drobno nebo na půlkolečka a vařím do změknutí.
  5. 5 minut před koncem varu polévku ještě doplním nějakou zavářkou. Já dělám vaječnou zavářku, kdy na pánvi orestuji na oleji 4 lžíce mouky nebo vloček a rozklepnu do toho 3 vejce. Až se vše zdrcne a vzniknou "cucky", vsypu do polévky a krátce provařím.
  6. Úplně nakonec pak do polévky vlijte smetanu. Množství a druh dle chuti. Výborná je třeba ovesná rostlinná.

TIP

Pokud byste chtěli mouku úplně vynechat, stačí dát do polévky více cizrny. Když je polévka hotová, odeberete 1 až 2 naběračky, které do hladka rozmixujete. Tato vzniklá kaše polévku přirozeně zahustí.

Plný hrnec polévky se doma nikdy neztratí! 👍

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Cizrnová polévka s mrkví
Někdy dávám do polévky i kořen petržele. Pokaždé se povede...👍
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Lenka
Tak jsme zrovna dojedly tuto polévku:-) a chutnala i mému. Dala jsem trochu uzeného na kostičky, a nedávala jsem tedy tu zavářku to už na mě bylo moc ingrediencí a spoustu petrželky:-) Díky za recept...:-)
Kamila (varilamysicka)
Lenko, díky za zprávu o tom, že to doma prošlo :-))
Lucka
Dnes pro velký úspěch,vařím polévku znova!!!! Chutnala manželovi i malým holkám.
Jana
Polévka je lahodná a opravdu velmi sytá. Ani jsem nepřidávala žádnou zavářku. Malému se dělaly boule za ušima a děda si přišel dvakrát přidat a druhý den ještě pro nášup :) Za chvíli jdu namočit cizrnu a zítra vařím znovu.
Katka
Polévka je luxusní! Už jsme ji doma vařili několikrát. Jako zavářku jsem dala trochu tarhoně :-)
Kamila (varilamysicka)
Jano, děkuji za milou zprávu. V jedné větě malý a děda ... To je fajn, když se dá vařit pro celou rodinu skrze generace :-)
Kamila (varilamysicka)
Katko, super nápad s tarhoňou. Někdy jako rychlou zavářku přidám do polévek třeba i bulgur. Ten je také raz dva hotový :-)
Věra
Dobrý den, Dlouho nám doma ležela cizrna tak jsem hledala nějaký dobrý recept co s ní. Narazila jsem na vaše stránky a podle vašeho návodu jsem polévku uvařila. Mohu říct, že byla výborná a stala se moji oblíbenou polévkou, kterou teď často vařím. Moc vám děkuji :-)
Lucie M.
Naše nejoblíbenější polévka, jí ji dcera a dokonce tchýně pochválila :)) Rychlá, jednoduchá a výborná. Děkuji
Anna
Výborná polévka, rozhodně jsem ji nevařila naposledy. :)
ika
polievka sa podarila a je velmi dobra, tiez som do nej dala cestovinu podobnu tarhoni
Vera
Peefektni. Detem moc chutnala.dekuji
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?