Rychle / jednoduše / zdravě

Přírodní rybí filet se zelím "pak choy"

Kvalitní ryba se zelím pak choy. To je chuť, kterou musíte vyzkoušet. Bramborové pusinky dodají jídlu šmrnc.
Dušená ryba se zeleninou

V našich končinách by se měly kvalitní ryby jíst daleko častěji, než je zvykem. K rybě se hodí jakákoliv zeleninová příloha. Výhoda jídla je ta, že je dobře stravitelné a samozřejmě zdravé.

Budete potřebovat

  • Filety z limandy (patří do čeledi platýsovitých, samozřejmě můžete použít i jinou rybu)
  • Na dochucení ryby – sůl, pepř, kmín
  • Olivový olej
  • Jako přílohu čínské zelí „Pak choy“ (jelikož není běžně dostupné, je možné ho nahradit listovým špenátem)
  • Malou cibuli

Postup

  1. Rybí filety pokapejte citronem a nechte chvíli odležet. Rybu osušte, aby nebyla zbytečně mokrá, lehce osolte, opepřete a posypejte celým kmínem.
  2. Na teflonové pánvi rozpalte olivový olej a rybu z obou stran opečte. Záleží na tloušťce filetu, každou stranu opékejte cca 4 minuty. Ryba je rychle hotová. Někdy ji neopékám, ale podusím pod pokličkou.
  3. Připravte si zeleninovou přílohu. Vrchní lístky zelí „pak choy“ odřízněte, omyjte, osušte a minutku (ne více) poduste na trošce jemně pokrájené cibulky, kterou jste předtím nechali zesklovatět na olivovém oleji. Zelí dle chuti osolte. Pak choy můžete nahradit čerstvým špenátem a připravovat stejně. Základem je oba druhy zeleniny připravovat velice krátce. Kouzlo je v čerstvosti.

Jako přílohu můžete zvolit třeba výborné bramborové pusinky

Co je to pak choy?

Pak choy je rostlina příbuzná mangoldu, tradiční zejména v asijské kuchyni. Můžeme ho konzumovat i syrový např. v salátech. Pak choy je vynikající dušený v různých asijských směsích nebo jako příloha právě k rybám či plodům moře. Lístky a košťály zpracováváme zvlášť, každá část vyžaduje jinou dobu úpravy.

Pak choy je vlastně „čínské zelí“. Zelí, které potkáváme v supermarketech, světlé s podlouhlými listy, není vlastně čínské, ale pekingské. To pro přesnost. Pokud byste měli možnost koupit tuto rostlinku, určitě po ní sáhněte, protože si pochutnáte. V zahradnictvích jsou běžně k dostání i semínka čínského zelí „pak choy“, takže je možné si ho i vypěstovat na zahrádce.

Já jsem se s touto rostlinkou seznámila v rámci biobedýnky, kde na mě vždy čeká nějaké překvapení a musím si pak rozšířit obzory ;)

Dobrou chuť!

Kamila

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Dušená ryba se zeleninou

K rybě se hodí jakákoliv zeleninová příloha, jak čerstvá tak dušená...

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?