Rychle / jednoduše / zdravě

Bramborové pusinky

Slavnostnější verze na bramborovou kaši. Překvapí nejen vzhledem, ale i chutí.
Bramborové pusinky

Slavnostnější a chuťově velice zajímavá varianta bramborové kaše. Bramborovými pusinkami esteticky pozvednete jakékoliv jídlo a určitě uděláte radost dětem.

Budete potřebovat

  • 800g brambor
  • 100ml smetany na vaření, popř. mléka (lze použít i rostlinné mléko nebo rostlinnou smetanu)
  • 1 vejce
  • 1 lžíci másla
  • špetku mletého muškátového oříšku

Postup

  1. Brambory oškrábejte, nakrájejte na kousky a v osolené vodě vařte cca 20 minut doměkka.
  2. Vodu slijte a brambory rozšťouchejte. Přidejte lžíci másla a rozšlehejte ručním elektrickým šlehačem do hladké konzistence.
  3. Kaši nechte trochu zchladnout. Pak přidejte celé vejce a smetanu, popř. mléko. Kaše nemá být ani příliš tuhá, ani ne moc řídká - vím,to je rada nad zlato ;)
  4. Hmotu dejte do cukrářského zdobícího zařízení (tuba, pytlík) a na plech vyložený pečicím papírem vymáčkněte pusinky a lehce potřete rozpuštěným máslem.
  5. Pečte 12–15 minut dozlatova.

TIP

  • Na bramborové pusinky je vhodné použít brambory typu C, které se hodí na přípravu kaší a bramborových těst.
  • Smetany dejte na začátku raději méně. Přeci jen jsou každé brambory jiné, tak je potřeba dát pozor, aby směs nebyla příliš řídká
  • Do bramborových pusinek můžete přidat na jemno nastrouhaný tvrdý sýr.

Bramborové pusinky jsou moc dobré a na talíři se krásně vyjímají. Měla jsem ale problém dostat kaši do cukrářského pytlíku a bylo s tím docela patlání. To pro mě bylo minus. V polovině várky jsem proto odložila pytlík a na plech lžící rovnala bramborové hrudky, které po upečení vypadaly také zajímavě. To je tip pro ty, kteří by měli na pusinky chuť, ale neměli náladu na zdobení :)

Dobrou chuť!

Kamila

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.
Bramborové pusinky
Bramborové těsto na pusinky. Ani tuhé, ani řídké.
 
Bramborové pusinky
Bramborové pusinky použijeme jako přílohu stejně jako bramborovou kaši. Na obrázku s krátce podušeným čínským zelím "pak choy".
 

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

Lucky
pro mě to byl prvned pokus o quiche- vfdsledek byl dobrfd, ale cedtedm, že je tam ste1le co vylepšovat. předště tam de1m me9ně pf3rku, aby vynklia chuť smetany a vajedček:)
Dian
Meg Pre1vě že jen tak, stejně jako v tom videu ten vrch trochu ohncse a ta šťe1va by se měla koncentrovat uvnitř :) Moje maminka se na to koukala dosti nedůvěřivě, no :D
Zdenula
Vynikající ..přidala jsem do hodinek trochu eidamu a nemělo to chybu s listovym špenátem luxus :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?